Gautam Budhha Gautam Budhha Indian history mcq are given below: 

SECTION-5

 

Q11. Gautam Buddha’s Mother was from which clan?   [UPPCS (Pre) 2008]

(A) Shakya clan
(B) Maya clan
(C) Licchavis clan
(D) Koliyan clan

 

Ans:(D) Koliyan clan 

 

Q12. Gautam Buddha was born at    [UPPCS (Pre) 2002; MPPCS (Pre) 1992]

(A) Vaishali
(B) Lumbini
(C) Kapilvastu
(D) Patliputra

 

Ans:(B) Lumbini 

 

Q13. When was Gautam Buddha born?     [MPPCS (Spl)(Pre) 2004]

(A) 563 B.C.
(B) 561 B.C.
(C) 558 B.C.
(D) 544 B.C.

 

Ans:(A) 563 B.C. 

 

Q14. Which of the events of Buddha’s life is known as ‘Mahabhinishkramana’?    [UPPCS (Mains) 2014]

(A) His death
(B) His birth
(C) His departure from home
(D) His attainment of enlightenment

 

Ans:(C) His departure from home 

 

Q15. Which of these is another name of Buddha?      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2014]

(A) Parth
(B) Prachhanna
(C) Siddhartha
(D) Gudakesh

 

Ans:(C) Siddhartha 

 

Q16. From which inscriptions of the following dynasty Lumbini was known as Buddha’s birthplace?    [UP UDA/LDA (Pre) 2006]

(A) Mauryan
(B) Shung
(C) Satavahana
(D) Kushan

 

Ans:(A) Mauryan 

 

Q17. Which one of the following inscriptions of Ashoka confirms the tradition that Gautama Buddha was born in Lumbini?    [UP UDA/LDA (Mains) 2010]

(A) Basarh Pillar Inscription
(B) Nigali Sagar Pillar Inscription
(C) Rampurwa Pillar Inscription
(D) Rummindei Pillar Inscription

 

Ans:(D) Rummindei Pillar Inscription 

 

Q18. The inscription of which one  of the following kings gives the  information that Sakyamuni Buddha was born in Lumbini?    [UPPCS (Mains) 04, 07, 2011]

(A) Ashoka
(B) Kanishka
(C) Harsha
(D) Dharmapala

 

Ans:(A) Ashoka 

 

Q19. Where did Mahatma Buddha’s ‘Mahaparinirvan’ take place?    [47th BPSC (Pre) 2005 UPPCS (Pre) 2011 53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Lumbini
(B) Bodh Gaya
(C) Kushinagar
(D) Kapilvastu

 

Ans:(C) Kushinagar 

 

Q20. Gautam Buddha attained ‘Mahaparinirvana’ in kingdom of    [UPPCS (Pre) 2011]

(A) Aung
(B) Magadha
(C) Malla
(D) Vatsa

 

Ans:(C) Malla 

 

 

1      2      3          5      6      7      8    

 

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History MCQ (on Gautam Budhha)

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian History Objective Questions – Section-1

 

Indian History Objective Questions – Section-2

 

Indian History Objective Questions – Section-3

 

Indian History Objective Questions – Section-4

 

Indian History Objective Questions – Section-5

 

Indian History Objective Questions – Section-6

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *