SECTION-3

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q71. A heat engine utilises the

(a) calorific value of oil

(b) low heat value of

(c) high heat value of oil

(d) mean heat value of oil

Ans: (c) high heat value of oil

 

Q72. Which of the following is false statement :

Excess quantities of sulphur in diesel fuel are Objectionable because it may cause the following

(a) piston ring and cylinder wear

(b) formation of hard coating on piston skirts

(c) oil sludge in the engine crank case

(d) detonation

Ans: (d) detonation

 

Q73. Installation of supercharger on a four-cycle diesel engine can result in the following percentage increase in power

(a) upto 25%

(b) upto 35%

(c) upto 50%

(d) upto 100%.

Ans: (d) upto 100%.

 

Q74. Volatility of diesel fuel oil is

(a) minimum temperature to which oil is heated in order to give off inflammable vapours in sufficient quantity to ignite momentarily when brought in contact with a flame

(b) temperature at which it solidifies or congeals

(c) it catches fire without external aid

(d) indicated by 90% distillation temperature, i.e., when 90% of sample oil has distilled off

Ans: (d) indicated by 90% distillation temperature, i.e., when 90% of sample oil has distilled off

 

Q75. Which is correct statement about reaction time for autoignition of fuel and the fuel air ratio

(a) lean mixture has high reaction time

(b) rich mixture has high reaction time

(c) chemically correct mixture has mini-mum reaction time

(d) all of the above.

Ans: (d) all of the above.

 

Q76. The top piston ring nearer to the piston crown is known as

(a) compression ring

(b) oil ring

(c) scrapper ring

(d) groove ring

Ans: (a) compression ring

 

Q77. Sulphur content in diesel oil should not be more than

(a) 10%

(b) 5%

(c) 1%

(d) 0.1%

Ans: (c) 1%

 

Q78. For same power and same speed, the flywheel of a four stroke engine as compared to two stroke I.C. engine will be

(a) smaller

(b) bigger

(c) same size

(d) dependent on other engine parameters

Ans: (b) bigger

 

Q79. Carburretion is done to

(a) feed petrol into cylinder

(b) govern the engine

(c) break up and mix the petrol with air

(d) heat up the charge to cylinder

Ans: (c) break up and mix the petrol with air

 

Q80. High sulphur content in diesel oil used for diesel engines leads to

(a) production of highly corrosive gases corroding the cylinder walls and exhaust system

(b) excessive engine wear

(c) damaging of both the storage tank and the engine

(d) deposition on engine parts

Ans: (a) production of highly corrosive gases corroding the cylinder walls and exhaust system

 

1              4      5          7      8   

 

Go To Section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply