SECTION-3

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q61. Octane number is determined by comparing the performance of the petrol with the following hydrocarbons

(a) iso-octane

(b) mixture of normal heptane and iso-octane

(c) alpha methyl napthalene

(d) mixture of methane and ethane

Ans: (b) mixture of normal heptane and iso-octane

 

Q62. Piston rings are usually made of

(a) cast iron

(b) aluminium

(c) phosphor bronze

(d) babbitt

Ans: (a) cast iron

 

Q63. The pour point of diesel oil must be

(a) lower than the coldest atmospheric temperature at which oil is to be pumped

(b) higher than above

(c) has no such relation

(d) more than 100°C

Ans: (a) lower than the coldest atmospheric temperature at which oil is to be pumped

 

Q64. The system of lubrication used for motor cycles and scooters is by

(a) forced lubrication system

(b) splash lubrication

(c) applying grease under pressure

(d) mixing about 5% lub oil with petrol.

Ans: (d) mixing about 5% lub oil with petrol.

 

Q65. High ash and sediment in diesel oil used in diesel engine lead to

(a) production of highly corrosive gases corroding the cylinder walls and exhaust system

(b) excessive engine wear

(c) damaging of both the storage tank and the engine

(d) deposition on engine parts

Ans: (b) excessive engine wear

 

Q66. The elements of most concern in regard pollution caused by engines are

(a) CO and C02

(b) CO and hydrocarbons

(c) C02 and hydrocarbons

(d) carbon and dust

Ans: (b) CO and hydrocarbons

 

Q67. The ignition coil in diesel engines produces voltage of the order of

(a) 6 to 12 volts

(b) 240 volts

(c) 1000 volts

(d) 20,000 volts

Ans: (d) 20,000 volts

 

Q68. Which of the following engines can work on very lean mixture

(a) S.I. engine

(b) C.I. engine

(c) two stroke engine

(d) four stroke engine

Ans: (b) C.I. engine

 

Q69. The thermal efficiency of a semi-diesel cycle having fixed compression ratio and fixed quantity of heat, with increase in pressure ratio will

(a) increase

(b) decrease

(c) remain unaffected

(d) increase/decrease depending upon engine capacity

Ans: (a) increase

 

Q70. Method of governing used in diesel engine is

(a) quantity governing

(b) quality governing

(c) combined governing

(d) partial governing

Ans: (b) quality governing

 

1              4      5          7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply