SECTION-3

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q51. In a typical medium speed 4 stroke cycle diesel engine

(a) exhaust valve opens at 35° before bot-tom dead center and closes at 20° after top dead center

(b) exhaust valve opens at bottom ‘dead center and closes at top dead center

(c) exhaust valve opens just after bottom dead center and closes just before top dead center

(d) may open and close anywhere

Ans: (a) exhaust valve opens at 35° before bot-tom dead center and closes at 20° after top dead center

 

Q52. Diesel engine can work on very lean air fuel ratio of the order of 30 : 1. A petrol engine can also work on such a lean ratio provided

(a) it is properly designed

(b) best quality fuel is used

(c) can not work as it is impossible

(d) flywheel size is proper

Ans: (c) can not work as it is impossible

 

Q53. Kerosene is distilled at

(a) 30 – 65°C

(b) 65 – 220°C

(c) 220 – 350°C

(d) 350 – 450°C

Ans: (c) 220 – 350°C

 

Q54. If overhead clearance is less, then the following type of engine should be selected

(a) V-type

(b) In-line

(c) Vertical

(d) Horizontal

Ans: (d) Horizontal

 

Q55. Calorific value of diesel oil is of the order of

(a) 3000 kcal/kg

(b) 5000 kcal/kg

(c) 7500 kcal/kg

(d) 10000 kcal/kg

Ans: (d) 10000 kcal/kg

 

Q56. The function of a distributor in an automobile is to

(a) distribute charge, equally to all the cylinders

(b) regulate power

(c) feed lub oil to all moving parts

(d) time the spark

Ans: (d) time the spark

 

Q57. Diesel engines as compared to petrol engines require

(a) bigger flywheel

(b) smaller flywheel

(c) same size flywheel

(d) no flywheel

Ans: (a) bigger flywheel

 

Q58. In petrol engines, advancing the spark timing will

(a) increase the knocking tendency

(b) decrease the knocking tendency

(c) not affect the knocking tendency

(d) increase or decrease knocking tendency depending on strength and time of spark

Ans: (a) increase the knocking tendency

 

Q59. A two stroke crank compressed engine has following ports in the cylinder

(a) suction port and exhaust port

(b) transfer port only

(c) suction port and transfer port

(d) suction port, exhaust port and transfer port.

Ans: (d) suction port, exhaust port and transfer port

 

Q60. The thermal efficiency of a petrol engine at design load is around

(a) 90%

(b) 50%

(c) 40%

(d) 30%

Ans: (d) 30%

 

1              4      5      6           

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply