SECTION-3

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q21. The air-fuel ratio of the petrol engine is controlled by

(a) fuel pump

(b) governor

(c) injector

(d) carburettor

Ans: (d) carburettor

 

Q22. In a typical medium speed, 4-stroke cycle diesel engine

(a) fuel injection starts at 10° before to dead center and ends at 20° after tor dead center

(b) fuel injection starts at top dead center and ends at 20° after top dead center

(c) fuel injection starts at just before top dead center and ends just after top dead center

(d) may start and end anywhere

Ans: (a) fuel injection starts at 10° before to dead center and ends at 20° after tor dead center

 

Q23. A 75 cc engine has following parameter as 75 cc

(a) fuel tank capacity

(b) lub oil capacity

(c) swept volume

(d) cylinder volume

Ans: (c) swept volume

 

Q24. Gaseous-fuel guarantees are based on

(a) calorific value of oil

(b) low heat value of oil

(c) high heat value of oil

(d) mean heat value of oil

Ans: (b) low heat value of oil

 

Q25. The term scavenging is generally associated with

(a) 2-stroke cycle engines

(b) 4-stroke cycle engines

(c) aeroplane engines

(d) high efficiency engines.

Ans: (d) high efficiency engines.

 

Q26. Engine pistons ‘are usually made of aluminium alloy because it

(a) is lighter

(b) wears less

(c) absorbs shocks

(d) is stronger

Ans: (a) is lighter

 

Q27. The specific fuel consumption of a petrol engine compared to diesel engine of same H.P. is

(a) same

(b) more

(c) less

(d) less or more depending on operating conditions

Ans: (b) more

 

Q28. In a cycle, the spark lasts roughly for

(a) 1 sec

(b) 0.1 sec

(c) 0.01 sec

(d) 0.001 sec

Ans: (d) 0.001 sec

 

Q29. Which of the following is false statement. Some of the methods used to reduce diesel smoke are as follows

(a) using additives in the fuel

(b) engine derating i.e. reducing the maxi-mum flow of fuel

(c) increasing the compression ratio

(d) adherence to proper fuel specification

Ans: (c) increasing the compression ratio

 

Q30. The magneto in an automobile is basically

(c) transformer

(b) d.c. generator

(c) capacitor

(d) magnetic circuit

Ans: (b) d.c. generator

 

1          3      4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply