SECTION-3

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

 

[wpdiscuz-feedback id=”ix9mhmu0sb” question=”Please leave a feedback on this” opened=”0″]

Q11. The working cycle in case of four stroke engine is completed in following number of revolutions of crankshaft

(a) 1/2

(b) 1

(c) 2

(d) 4

[/wpdiscuz-feedback]

Ans: (c) 2

 

Q12. Supercharging is the process of

(a) supplying the intake of an engine with air at a density greater than the density of the surrounding atmosphere

(b) providing forced cooling air

(c) injecting excess fuel for raising more load

(d) supplying compressed air to remove combustion products fully

Ans: (a) supplying the intake of an engine with air at a density greater than the density of the surrounding atmosphere

 

Q13.  If the compression ratio of an engine working on Otto cycle is increased from 5 to 7, the %age increase in efficiency will be

(a) 2%

(b) 4%

(c) 8%

(d) 14%

Ans: (d) 14%

 

Q14. The specific fuel consumption per BHP hour for diesel engine is approximately

(a) 0.15 kg

(b) 0.2 kg

(c) 0.25 kg

(d) 0.3 kg

Ans: (b) 0.2 kg

 

Q15. Crankcase explosion in I.C. engines usually occurs as

(a) first a mild explosion followed by a big explosion

(b) first a big explosion followed by a mild explosion

(c) both mild and big explosions occur simultaneously

(d) never occurs

Ans: (a) first a mild explosion followed by a big explosion

 

Q16. If one cylinder of a diesel engine receives more fuel than the others, then for that cylinder the

(a) exhaust will be smoky

(b) piston rings would stick into piston grooves

(c) exhaust temperature will be high

(d) scavenging occurs.

Ans: (d) scavenging occurs.

 

Q17. In a typical medium speed 4-stroke cycle diesel engine

(a) compression starts at 35° after bottom dead center and ends at top dead center

(b) compression starts at bottom dead center and ends at top dead center

(c) compression starts at 10° before bottom dead center and, ends just before top dead center

(d) may start and end anywhere

Ans: (a) compression starts at 35° after bottom dead center and ends at top dead center

 

Q18. The process of breaking up or a liquid into fine droplets by spraying is called

(a) vaporisation

(b) carburetion

(c) ionisation

(d) atomisation.

Ans: (d) atomisation.

 

Q19. Which of the following statements is correct?

(a) All the irreversible engines have same efficiency

(b) All the reversible engines have same efficiency

(c) Both Rankine and Carnot cycles have same efficiency between same temperature limits

(d) All reversible engines working between same temperature limits have same-efficiency

Ans: (d) All reversible engines working between same temperature limits have same-efficiency

 

Q20. Which of the following medium is compressed in a Diesel engine cylinder

(a) air alone

(b) air and fuel

(c) air and lub oil

(d) fuel alone

Ans: (a) air alone

 

1      2          4      5          7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply