SECTION-1

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q51. The ratio of the brake power to the indicated power is called

(a) mechanical efficiency

(b) overall efficiency

(c) indicated thermal efficiency

(d) volumetric efficiency

Ans: (a) mechanical efficiency

 

Q52. The brake power of a diesel engine, keeping other parameters constant, can be increased by

(a) decreasing the density of intake air

(b) increasing the temperature of intake air

(c) increasing the pressure of intake air

(d) decreasing the pressure of intake air

Ans: (c) increasing the pressure of intake air

 

Q53. The ratio of the volume of charge admitted at N. T.P. to the swept volume of the piston is called

(a) mechanical efficiency

(b) overall efficiency

(c) volumetric efficiency

(d) relative efficiency·

Ans: (c) volumetric efficiency

 

Q54. The air standard efficiency of an LC. engine depends on

(a) fuel used

(b) speed of engine

(c) compression ratio

(d) none of these

Ans: (c) compression ratio

 

Q55. The specific fuel consumption per B.P. hour for a diesel engine is about

(a) 0.2 kg

(b) 0.25 kg

(c) 0.3 kg

(d) 0.35 kg

Ans: (a) 0.2 kg

 

Q56. The thermal efficiency of diesel engines on weak mixtures is

(a) unaffected

(b) lower

(c) higher

(d) dependent on other factors

Ans: (c) higher

 

Q57. A gas engine has a swept volume of 300 cm3 and clearance volume of 25 cm3. Its volumetric efficiency is 0.88 and mechanical efficiency is 0.90. The volume of the mixture taken in per stroke is

(a) 248 cm3

(b) 252 cm3 

(c) 264 cm3 

(d) 286 cm3

Ans: (c) 264 cm3

 

Q58. Morse test is used to determine the LP. of a

(a) single cylinder petrol engine

(b) four stroke engine

(c) single cylinder diesel engine

(d) multi-cylinder engine

Ans: (d) multi-cylinder engine

 

Q59. The method of determination of indicated power of a multi cylinder spark ignition engine is by the use of

(a) Morse test

(b) prony brake test

(c) motoring test

(d) heat balance test

Ans: (a) Morse test

 

Q60. The maximum propulsive efficiency of a turbo-jet engine is at a speed of

(a) 1000km/h

(b) 2000km/h

(c) 2400km/h

(d) 3000km/h

Ans: (c) 2400km/h

 

1          3          5      6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply