SECTION-3

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q41. Violent sound pulsations within the cylinder of an I.C. engine are caused due to

(a) heavy turbulence

(b) improved scavenging

(c) heavy supercharging

(d) detonation

Ans: (d) detonation

 

Q42. In order to prevent knock in the S.I. engines, the charge away from the spark plug should have

(a) low temperature

(b) low density

(c) long ignition delay

(d) all of the above.

Ans: (d) all of the above.

 

Q43. According to Recardo’s theory, detonation occurs due to

(a) instantaneous auto-ignition of last part of charge to be burnt

(b) improper mixing of air and fuel

(c) improper combustion

(d) self ignition temperature has nothing to do with detonation

Ans: (a) instantaneous auto-ignition of last part of charge to be burnt

 

Q44. Injection lag is

(a) the time taken by fuel after injection (before top dead center) to reach upto auto-ignition temperature

(b) time before actual fuel injection and the pump plunger starts to pump fuel

(c) time corresponding to actual injection and top dead center

(d) time corresponding to actual ignition and top dead center

Ans: (b) time before actual fuel injection and the pump plunger starts to pump fuel

 

Q45. Freezing temperature of petrol is usually

(a) 0°C

(b) – 10°C

(c) 10°C

(d) less than – 30°C

Ans: (d) less than – 30°C

 

Q46. The efficiency of I.C. engines normally is of the order of

(a) 15-20%

(b) 20-25%

(c) 25-30%

(d) 30-35%

Ans: (d) 30-35%

 

Q47. The ash content in diesel oil should bot be more than

(a) 1%

(b) 5%

(c) 0.1%

(d) 0.01%

Ans: (d) 0.01%

 

Q48. The cooling water requirement for diesel engine is of the order of

(a) 0.2 to 1.0 liter per minute per h.p.

(b) 1 to 3 liters per minute per h.p.

(c) 5 to 10 liters per minute per h.p

(d) 10 to 20 liters per minute per h.p.

Ans: (b) 1 to 3 liters per minute per h.p.

 

Q49. With increa.se in speed of vehicle, the back pressure will

(a) decrease

(b) increase

(c) remain unalfected

(d) depend on other factors

Ans: (b) increase

 

Q50. Air injection in I.C. engines refers to injection of

(a) air only

(b) liquid fuel only

(c) liquid fuel and air

(d) supercharging

Ans: (c) liquid fuel and air

 

1              4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply