SECTION-3

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q31. The actual volume of fresh charge admitted in 4-stroke petrol engine is

(a) equal to stroke volume

(b) equal to stroke volume and clearance volume

(c) less than stroke volume

(d) more than stroke volume

Ans: (c) less than stroke volume

 

Q32. The operation of forcing additional air under pressure in the engine cylinder is known as

(a) scavenging

(b) turbulence

(c) supercharging

(d) pre-ignition

Ans: (c) supercharging

 

Q33. For the same power developed in I.C. engines, the cheaper system is

(a) naturally aspirated

(b) supercharged

(c) centrifugal pump

(d) turbo charger

Ans: (b) supercharged

 

Q34. Which of the following is the lightest and most volatile liquid fuel

(a) diesel

(b) kerosene

(c) fuel oil

(d) gasoline

Ans: (d) gasoline

 

Q35. For maximum power generation, the air fuel ratio for a petrol engine for vehicles, is of the order of

(a) 9 : 1

(b) 12 : 1

(c) 15 : 1

(d) 18 : 1

Ans: (b) 12 : 1

 

Q36. A 5 BHP engine running at full load would consume diesel of the order of

(a) 0.3 kg/hr

(b) 1 kg/hr

(c) 3 kg/hr

(d) 5 kg/hr

Ans: (b) 1 kg/hr

 

Q37. A high flame speed is obtained in diesel engine when air fuel ratio is

(a) uniform throughout the mixture

(b) chemically correct mixture

(c) about 3-5% rich mixture

(d) about 10% rich mixture

Ans: (d) about 10% rich mixture

 

Q38. The thermal efficiency of a petrol engine of two stroke with crank case scavenging as compared to four stroke petrol engine with same compression ratio will be

(a) higher

(b) lower

(c) same

(d) depends on size of engine

Ans: (b) lower

 

Q39. Self-ignition temperature of petrol is of the order of

(a) 150°C

(b) 240°C

(c) 370°C

(d) more than 500°C.

Ans: (d) more than 500°C.

 

Q40. The self-ignition temperature of diesel oil compared to petrol is

(a) higher

(b) lower

(c) same

(d) depends on quality of fuel

Ans: (a) higher

 

1              4      5      6           

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply