Section-1
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

 

Q61. A simple pitot tube is placed 1 m below the water surface in an open channel. The water level in the open end of the tube is 1 m above the water surface. The water flow velocity is:                                 SSC JE 2019 S-II

(a) (4g)0.5 m/s
(b) 2.05 m/s
(c) 3 km/hr
(d) (2g)0.5 m/s

Ans: (d) (2g)0.5 m/s

V= √2gH
h = 2m
V = √2g x 2
V = √4g

V= (2g)1/2

Q62. The error in discharge (dQ/Q) to the error in measurement of head (dH/H) over a triangular notch is given by

 

(a) dQ/Q = 3/2 × (dH/H)
(b) dQ/Q = 2 × (dH/H)
(c) dQ/Q = 5/2 × (dH/H)
(d) dQ/Q = 3 × (dH/H)

Ans: (c) dQ/Q = 5/2 × (dH/H)

Q63. An air vessel is provided at the summit in a siphon to

(a) Avoid interruption in the flow
(b) Increase discharge
(c) Increase velocity
(d) Maintain pressure difference

Ans: (a) Avoid interruption in the flow

Q64. The hammer blow in pipes occurs when

(a) There is excessive leakage in the pipe
(b) The pipe bursts under high pressure of fluid
(c) The flow of fluid through the pipe is suddenly brought to rest by closing of the valve
(d) The flow of fluid through the pipe is gradually brought to rest by closing of the valve

Ans: (c) The flow of fluid through the pipe is suddenly brought to rest by closing of the valve

Q65. When a cylindrical vessel containing liquid is resolved, the surface of the liquid takes the shape of

(a) A triangle
(b) A paraboloid
(c) An ellipse
(d) None of these

Ans: (b) A paraboloid

Q66. The surface tension of mercury at normal temperature compared to that of water is

(a) More
(b) Less
(c) Same
(d) More or less depending on size of glass tube

Ans: (a) More

Q67. An object having 10 kg mass weighs 9.81 kg on a spring balance. The value of ‘g’ at this place is

(a) 10 m/sec²
(b) 9.81 m/sec²
(c) 9.75 m/sec²
(d) 9 m/sec

Ans: (a) 10 m/sec²

Q68. When the water level on the downstream side of a weir is above the top surface of a weir, the weir is known as

(a) Narrow-crested weir
(b) Broad-crested weir
(c) Ogee weir
(d) Submerged weir

Ans: (d) Submerged weir

Q69. The force exerted by a moving fluid on an immersed body is directly proportional to the rate of change of momentum due to the presence of the body. This statement is called

(a) Newton’s law of motion
(b) Newton’s law of cooling
(c) Newton’s law of viscosity
(d) Newton’s law of resistance

Ans: (d) Newton’s law of resistance

Q70. Liquids

(a) Cannot be compressed
(b) Occupy definite volume
(c) Are not affected by change in pressure and temperature
(d) None of the above

Ans: (d) None of the above

 

  2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *