Section-1
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

 

Q41. When a body is placed over a liquid, it will sink down if

(a) Gravitational force is equal to the up-thrust of the liquid
(b) Gravitational force is less than the up-thrust of the liquid
(c) Gravitational force is more than the up-thrust of the liquid
(d) None of the above

Ans: (c) Gravitational force is more than the up-thrust of the liquid

Q42. Mach number is significant in

(a) Supersonics, as with projectiles and jet propulsion
(b) Full immersion or completely enclosed flow, as with pipes, aircraft wings, nozzles etc.
(c) Simultaneous motion through two fluids where there is a surface of discontinuity, gravity force, and wave making effects, as with ship’s hulls
(d) All of the above

Ans: (a) Supersonics, as with projectiles and jet propulsion

Q43. In order that flow takes place between two points in a pipeline, the differential pressure between these points must be more than

(a) Frictional force
(b) Viscosity
(c) Surface friction
(d) All of the above

Ans: (d) All of the above

Q44. According to Manning’s formula, the discharge through an open channel is (where M = Manning’s constant)

(a) A × M × m1/2 × i2/3
(b) A × M × m2/3 × i1/2
(c) A1/2 × M2/3 × m × i
(d) A2/3 × M1/3 × m × i

Ans: (b) A × M × m2/3 × i1/2

Q45. A one dimensional flow is one which

(a) Is uniform flow
(b) Is steady uniform flow
(c) Takes place in straight lines
(d) Involves zero transverse component of flow

Ans: (d) Involves zero transverse component of flow

Q46. An opening in the side of a tank or vessel such that the liquid surface with the tank is below the top edge of the opening, is called

(a) Orifice
(b) Notch
(c) Weir
(d) None of these

Ans: (b) Notch

Q47. The value of coefficient of velocity for a sharp edged orifice __________ with the head of water.

(a) Remain same
(b) Increases
(c) Decreases
(d) None of these

Ans: (b) Increases

Q48. When a plate is immersed in a liquid parallel to the flow, it will be subjected to a pressure __________ that if the same plate is immersed perpendicular to the flow.

(a) Less than
(b) Equal to
(c) More than
(d) None of these

Ans: (a) Less than

Q49. For similarity, in addition to models being geometrically similar to prototype, the following in both cases should also be equal

(a) Ratio of inertial force to force due to viscosity
(b) Ratio of inertial force to force due to surface tension
(c) Ratio of inertial force to force due to gravitation
(d) All the four ratios of inertial force to force due to viscosity, gravitation, surface tension, and elasticity

Ans: (d) All the four ratios of inertial force to force due to viscosity, gravitation, surface tension, and elasticity

Q50.A liquid compressed in cylinder has a volume of 0.04 m3 at 50 kg/cm² and a volume of 0.039 m3 at 150 kg/cm². The bulk modulus of elasticity of liquid is

(a) 400 kg/cm²
(b) 4000 kg/cm²
(c) 40 × 10⁵ kg/cm²
(d) 40 × 10⁶ kg/cm²

Ans: (b) 4000 kg/cm²

 

  2    3    4    5      7    8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6

 

 

 

Leave a Reply