Section-1

HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS 

Q31. To avoid vaporisation in the pipe line, the pipe line over the ridge is laid such that it is not more than

(a) 2.4 m above the hydraulic gradient

(b) 6.4 m above the hydraulic gradient

(c) 10.0 m above the hydraulic gradient

(d) 5.0 above the hydraulic gradient

Ans: (b) 6.4 m above the hydraulic gradient

Q32. To avoid an interruption in the flow of a syphon, an air vessel is provided

(a) at the inlet

(b) at the outlet

(c) at the summit

(d) ay nay point between inlet and outlet

Ans: (c) at the summit

Q33. The vapour pressure over the concave surface is

(a) less man the vapour pressure over the plane surface

(b) equal to the vapour pressure over the plane surface

(c) greater than the vapour pressure over the plane surface

(d) zero

Ans:(a) less man the vapour pressure over the plane surface

Q34. Which of the following instrument can be used for measuring speed of a submarine moving in deep sea

(a) Venturimeter

(b) Orifice plate

(c) hot wire anemometer

(d) pitot tube.

Ans: (d) pitot tube.

Q35. A metal with specific gravity of o floating in a fluid of same specific gravity a will

(a) sink to bottom

(b) float over fluid

(c) partly immersed

(d) be fully immersed with top surface at fluid surface

Ans: (d) be fully immersed with top surface at fluid surface

Q36. Euler’s dimensionless number relates the following

(a) Inertial force and gravity
(b) Viscous force and inertial force
(c) Viscous force and buoyancy force
(d) Pressure force and inertial force

Ans: (d) Pressure force and inertial force

Q37. Steady flow occurs when

(a) The direction and magnitude of the velocity at all points are identical
(b) The velocity of successive fluid particles, at any point, is the same at successive periods of time
(c) The magnitude and direction of the velocity do not change from point to point in the fluid
(d) The fluid particles move in plane or parallel planes and the streamline patterns are identical in each plane

Ans: (b) The velocity of successive fluid particles, at any point, is the same at successive periods of time

Q38. The pressure of the liquid flowing through the divergent portion of a Venturimeter

(a) Remains constant
(b) Increases
(c) Decreases
(d) Depends upon mass of liquid

Ans:(c) Decreases

Q39. In a forced vortex, the velocity of flow everywhere within the fluid is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) Nonzero finite

Ans: (d) Nonzero finite

Q40. Dimensions of surface tension are

(a) ML°T⁻²
(b) ML°T
(c) ML r²
(d) ML²T²

Ans:(a) ML°T⁻²

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *