Section-1
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

 

Q21. Differential monometer is used to measure

(a) pressure in pipes, channels etc.

(b) atmospheric pressure

(c) very low pressure

(d) difference of pressure between two points

Ans: (d) difference of pressure between two points

Q22. The time oscillation of a floating body with increase in metacentric height will be

(a) same

(b) higher

(c) lower

(d) lower/higher depending on weight of body

Ans: (c) lower

Q23. The normal stress is same in all directions at a point in a fluid

(a) only when the fluid is frictionless

(b) only when the fluid is incompressible and has zero viscosity

(c) when there is no motion of one fluid layer relative to an adjacent layer

(d) irrespective of the motion of one fluid layer relative to an adjacent layer

Ans: (c) when there is no motion of one fluid layer relative to an adjacent layer

Q24. In the case of steady flow of a fluid, the acceleration of any fluid particle is

(a) constant

(b) variable

(c) zero

(d) zero under limiting conditions

Ans: (c) zero

Q25. Steady flow occurs when

(a) the direction and magnitude of the velocity at all points are identical

(b) the velocity of successive fluid particles, at any point, is the same at successive periods of time

(c) the magnitude and direction of the velocity do not change from point to point in the fluid

(d) the fluid particles move in plane or parallel planes and the streamline pat-terns are identical in each

plane

Ans: (b) the velocity of successive fluid particles, at any point, is the same at successive periods of time

Q26. If cohesion between molecules of a fluid is greater than adhesion between fluid and glass, then the free level of fluid in a dipped glass tube will be

(a) higher than the surface of liquid

(b) the same as the surface of liquid

(c) lower than the surface of liquid

(d) unpredictable

Ans: (c) lower than the surface of liquid

Q27. The resultant upward pressure of a fluid on a floating body is equal to the weight of the fluid displaced by the body. This definition is according to

(a) Buoyancy

(b) Equilibrium of a floating body

(c) Archimedes’ principle

(d) Bernoulli’s theorem

Ans: (c) Archimedes’ principle

Q28. Metacentric height is given as the distance between

(a) the center of gravity of the body and the meta center

(b) the center of gravity of the body and the center of buoyancy

(c) the center of gravity of the body and the center of pressure

(d) center of buoyancy and metacentre

Ans: (a) the center of gravity of the body and the meta center

Q29. Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to smallest possible area due to the

(a) force of adhesion

(b) force of cohesion

(c) force of friction

(d) force of diffusion

Ans: (b) force of cohesion

Q30. Rain drops are spherical because of

(a) viscosity

(b) air resistance

(c) surface tension forces

(d) atmospheric pressure

Ans: (c) surface tension forces

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6


 

 

Leave a Reply