Section-3

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5    Section-6

 


HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
 
Q1. The discharge through a single acting reciprocating pump is

(a) Q = ALN/60
(b) Q =2ALN/60
(c) Q = ALN 
(d) Q = 2ALN.

Ans: (a) Q = ALN/60

 

Q2. Kaplan turbine is a propeller turbine in which the vanes fixed on the bub are

(a) non-adjustable 
(b) adjustable 
(c) fixed 
(d) none of the above. 

Ans: (b) adjustable

 

Q3. If the head on the turbine is more than 300 m, the type of turbine used should be

(a) Kaplan 
(b) Francis 
(c) Pelton 
(d) Propeller. 

Ans:  (c) Pelton

 

Q4. If the specific speed of a turbine is more than 300, the type of turbine is

(a) Pelton 
(b) Kaplan 
(c) Francis 
(d) Pelton with more jets. 

Ans:  (b) Kaplan

 

Q5. A current meter is a device used for measuring

(a) velocity 
(b) viscosity 
(c) current 
(d) pressure. 

Ans:  (a) velocity

 

Q6. A hot wire anemometer is a device used for measuring

(a) viscosity 
(b) velocity of gases 
(c) pressure of gases 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) velocity of gases
 

 

Q7. D’ Aubuissons efficiency of a Hydraulic Ram as compared to Rankine’s efficiency is

(a) less 
(b) more 
(c) equal 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) more

 

Q8. A flow in a channel will be laminar, if Reynolds number of the flow

(a) is less than 2000 
(b) is less than 1500 
(c) is less than 1000 
(d) is less than 500. 

Ans:  (d) is less than 500.

 

Q9. The flow in the channel will be turbulent if Reynolds number is more than

(a) 500 
(b) 1000 
(c) 1500 
(d) 2000. 

Ans:  (d) 2000.

 

Q10. If the depth of flow along the length of the channel is constant, then flow is known as

(a) laminar 
(b) uniform 
(c) non-uniform 
(d) steady.

Ans:  (b) uniform

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply