Section-2

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5    Section-6

 


HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS 

 

Q1. A U-tube manometer containing a liquid of specific gravity S measures gauge pressure of water flowing in a pipe h2 = difference in level of manometric liquid in the two limbs h1 = height of water between point of connection of pressure tap and level of manometric liquid in the limb to which it is connected by a tube bending down. The measured gauge pressure is.             
        SSC JE 25 SEPTEMBER 2019, SHIFT-2

(a) h2.S m water
(b) h1 m water
(c) (h2.S – h1) m of water
(d) h2 m of manomatric liquid

Ans: (c) (h2.S – h1) m of water

Q2. A compound pipe of diameter d1, d2 and d3 having lengths l1, l2 and l3 is to be replaced by an equivalent pipe of uniform diameter d and of the same length (l) as that of the compound pipe. The size of the equivalent pipe is given by

(a) l/d² = (l₁/d₁²) + (l₂/d₂²) + (l₃/d₃²)
(b) l/d³ = (l₁/d₁³) + (l₂/d₂³) + (l₃/d₃³)
(c) l/d⁴ = (l₁/d₁⁴) + (l₂/d₂⁴) + (l₃/d₃⁴)
(d) l/d⁵ = (l₁/d₁⁵) + (l₂/d₂⁵) + (l₃/d₃⁵)

Ans: (d) l/d⁵ = (l₁/d₁⁵) + (l₂/d₂⁵) + (l₃/d₃⁵)

Q3. Gradually varied flow is

(a) Steady uniform
(b) Non-steady non-uniform
(c) Non-steady uniform
(d) Steady non-uniform

Ans: (d) Steady non-uniform

Q4. Practical fluids

(a) Are viscous
(b) Possess surface tension
(c) Are compressible
(d) Possess all the above properties

Ans: (d) Possess all the above properties

Q5. A vertical wall is subjected to a pressure due to one kind of liquid, on one of its sides. Which of the following statement is correct?

(a) The pressure on the wall at the liquid level is minimum
(b) The pressure on the bottom of the wall is maximum
(c) The pressure on the wall at the liquid level is zero, and on the bottom of the wall is maximum
(d) The pressure on the bottom of the wall is zero

Ans: (c) The pressure on the wall at the liquid level is zero, and on the bottom of the wall is maximum

Q6. The tendency of a liquid surface to contract is due to the following property

(a) Cohesion
(b) Adhesion
(c) Viscosity
(d) Surface tension

Ans: (d) Surface tension

Q7. A path line :                                                  SSC JE 27 SEPTEMBER 2019, SHIFT-1

(a) indicates fluid velocity
(b) cannot be defined for fluid flows
(c) indicates local fluid direction
(d) indicates path taken by a fluid element

Ans: (d) indicates path taken by a fluid element

Q8. The flow in a pipe is neither laminar nor turbulent when Reynold number is

(a) Less than 2000
(b) Between 2000 and 2800
(c) More than 2800
(d) None of these

Ans: (b) Between 2000 and 2800

Q9. The viscosity of water at 20°C is

(a) One stoke
(b) One centistoke
(c) One poise
(d) One centipoise

Ans: (d) One centipoise

Q10. Mercury is often used in barometer because

(a) It is the best liquid
(b) The height of barometer will be less
(c) Its vapour pressure is so low that it may be neglected
(d) Both (b) and (c)

Ans: (d) Both (b) and (c)

 

1      2      3     4          6          8

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply