Fluid Mechanics mcq Mechanical Engineering Free to Learn

Fluid Mechanics mcq Mechanical Engineering Free to Learn


Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5    Section-6


Q1. Mercury does not wet glass. This is due to property of liquid known as

(a) adhesion

(b) cohesion

(c) surface tension

(d) viscosity

 

Ans: (c) surface tension

 

Q2. Which of the following is demensionless

(a) specific weight

(b) specific volume

(c) specific speed

(d) specific gravity

 

Ans: (d) specific gravity

 

Q3. A fluid in equilibrium can’t sustain

(a) tensile stress

(b) compressive stress

(c) shear stress

(d) bending stress

 

Ans: (c) shear stress

 

Q4. The stress-strain relation of the newtoneon fluid is

(a) linear

(b) parabolic

(c) hyperbolic

(d) inverse type

 

Ans: (a) linear

 

Q5. Which of the following meters is not associated with viscosity

(a) Red wood

(b) Say bolt

(c) Engler

(d) Orsat

 

Ans: (d) Orsat

 

Q6. The ratio of absolute viscosity to mass density is known as

(a) specific viscosity

(b) viscosity index

(c) kinematic viscosity

(d) coefficient of viscosity

 

Ans: (c) kinematic viscosity

 

Q7. Kinematic viscosity is equal to

(a) dynamic viscosity/density

(b) dynamic viscosity x density

(c) density/dynamic viscosity

(d) 1/dynamicviscosity x density

 

Ans: (a) dynamic viscosity/density

 

Q8. Which of the following is the unit of kinematic viscosity

(a) pascal

(b) poise

(c) stoke

(d) faraday

 

Ans: (c) stoke

 

Q9. The resultant upward pressure of the fluid on an immersed body is called

(a) upthrust

(b) buoyancy

(c) center of pressure

(d) all the above are correct

 

Ans: (b) buoyancy

 

Q10. The angle of contact in case of a liquid depends upon

(a) the nature of the liquid and the solid

(b) the material which exists above the free surface of the liquid

(c) both of die above

(d) any one of the above

 

Ans: (c) both of die above

 


 

1    2    3    4    5        8

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Fluid Mechanics mcq Mechanical Engineering 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *