HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-6
Q51. A large hydraulic turbine is to generate 300 kW at 100 rpm under a head of 40 m. For initial testing, a 1 : 4 scale model of the turbine operates under a head of 10 m. The power generated by the model (in kW) will be

(a) 2.34 
(b) 4.68 
(c) 9.38 
(d) 18.75.                                                                                                       (GATE-ME-2006)

Ans: (a) 2.34

 

Q52. The velocity profile in fully developed laminar flow in a pipe of diameter D is given by u = u0(1 – 4r/D), where r is the radial distance from the centre. If the viscosity of the fluid is μ, the pressure drop across a length L of the pipe is

(a) μu0 L/D
(b) 4μu0 L/D
(c) 8μu0 L/D
(d) 16μu0L/D .                                                                                               (GATE-ME-2006)

Ans:  (d) 16μu0L/D2

 

Q53.The inlet angle of runner blades of a Francis turbine is 90°. The blades are so shaped that the tangential component of velocity at blade outlet is zero. The flow velocity remains constant throughout the blade passage and is equal to half of the blade velocity at runner inlet. The blade efficiency of the runner is

(a) 25%
(b) 50%
(c) 80%
(d) 89%.

Ans:  (c) 80%

 

Q54. A turbine is called impulse if at the inlet of the turbine

(a) total energy is only kinetic energy 
(b) total energy is only pressure energy 
(c) total energy is the sum of kinetic energy and pressure energy 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) total energy is only kinetic energy

 

Q55. The velocity components in the x- and y-directions are given by u = λxy3 – x2y, v =xy 2 -3 /4 y4 .The value of λ for a possible flow field involving an incompressible fluid is

(a) -3/4
(b) -4/3
(c)4/3
 (d) 3.                                                                                                           (GATE-ME-1995)

Ans:   (d) 3.
   

 

Q56. A fluid flow is represented by the velocity field →V=→ax i +→ ay j , where a is a constant. Theequation of stream line passing through a point (1, 2) is

(a) x – 2y = 0 
(b) 2x + y = 0 
(c) 2x – y = 0 
(d) x + 2y = 0.                                                                                      (GATE-ME-2004)

Ans: (c) 2x – y = 0

 

Q57. For high head and low discharge, the suitable turbine is

(a) Pelton 
(b) Francis 
(c) Kaplan 
(d) None of the above. 

Ans:  (a) Pelton

 

Q58. Streamlines, path lines and streak lines are virtually identical for

(a) uniform flow
(b) flow of ideal fluids 
(c) steady flow 
(d) non uniform flow.                                                                  (GATE-ME-1994)

Ans:  (c) steady flow

 

Q59. The value of kinetic energy correction factor for the viscous flow through a circular pipe is

(a) 1.33 
(b) 1.5 
(c) 2.0 
(d) 2.25. 

Ans:  (c) 2.0

 

Q60. In a flow field the stream lines and equipotential lines

(a) are parallel 
(b) cut at any angle 
(c) are orthogonal every where in the field 
(d) cut orthogonal except at the stagnation points.                                             (GATE-ME-1994)

Ans: (d) cut orthogonal except at the stagnation points.

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply