HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-6
Q21. Continuity equation deals with the law of conservation of

(a) mass 
(b) momentum 
(c) energy 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) mass

 

Q22. Consider an incompressible laminar boundary layer flow over a flat plate of length L, aligned with the direction of an incoming uniform free stream. If F is the ratio of the drag force on the front half of the plate to the drag force on the rear half, then

(a) F < 1/2 
(b) F = 1/2 
(c) F = 1 
(d) F > 1.                                                                                    (GATE-ME-2007)

Ans:  (d) F > 1. 

 

Q23. For a floating body, if the metacentre is above the centre of gravity, the equilibrium is said  to be

(a) stable 
(b) unstable 
(c) neutral 
(d) none of the above.

Ans:  (a) stable

 

Q24. A Kaplan turbine is

(a) a high head mixed flow turbine 
(b) a low head axial flow turbine 
(c) an outward flow reaction turbine 
(d) an impulse inward flow turbine.                                                        (GATE-ME-1997)

Ans:  (b) a low head axial flow turbine

 

Q25. The ratio of inertia force to viscous force is known as

(a) Reynolds number 
(b) Froude number 
(c) Mach number 
(d) Euler number

Ans:  (a) Reynolds number

 

Q26. Existence of velocity potential implies that

(a) Fluid is in continuum 
(b) Fluid is irrotational 
(c) Fluid is ideal 
(d) Fluid is compressible.                                                                                       (GATE-ME-1994)

Ans:  (b) Fluid is irrotational

 

Q27. A streamline and an equipotential line in a flow field

(a) are parallel to each other 
(b) are perpendicular to each other 
(c) intersect at an acute angle 
(d) are identical.                                                                                                     (GATE-ME-2011)

Ans:  (b) are perpendicular to each other

 

Q28. A hydraulic turbine develops 1000 kW power for a head of 40 m. If the head is reduced to 20 m, the power developed (in kW) is

(a) 177 
(b) 354 
(c) 500 
(d) 707.                                                                                                       (GATE-ME-2010)

Ans:  (b) 354

 

Q29. Flow separation in flow past in a solid object is caused by

(a) a reduction of pressure to vapour pressure 
(b) a negative pressure gradient 
(c) a positive pressure gradient 
(d) the boundary layer thickness reducing to zero.                         (GATE-ME-2002)

Ans:  (c) a positive pressure gradient

 

Q30. The discharge in m3/s for laminar flow through a pipe of diameter 0.04 m having a centre line velocity of 1.5 m/s is

(a) 3π/50 
(b) 3π/2500 
(c) 3π/5000 
(d) 3π/10000.                                                                                         (GATE-ME-1988)

Ans:  (d) 3π/10000.

 

1    2    3    4    5    6    7    

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6

 

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *