HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-6

 

Q11 The coefficient of friction in terms of shear stress is given by

(a) f =2 τV20
 (b) f =2τ 0/ρV2
(c) f =τ0/2ρV2
(d) f =ρV2/2 τ0

Ans:  (b) f =2τ 0/ρV2

 

Q12. The power transmitted in kW through pipe is given by

(a) ρ × g× Q × H/75
 (b)ρ ×g × Q× hf/1000
(c)ρ × g × Q× (H -hf )/4500
 (d)ρ × g× Q× (H- hf )/1000
where H = Total head at the inlet of pipe, hf = Head lost due to friction in pipe and Q = Discharge per second.

Ans:   (d)ρ × g× Q× (H- hf )/1000

 

Q13. Efficiency of power transmission through pipe is given by

(a) H− hf/H
(b)H/H + hf
(c)H -hf/H+hf
 (d) none of the above. 
where H = Total head at inlet, hf = Head lost due to friction.

Ans:  (a) H− hf/H

 

Q14. The square root of the ratio of inertia force to gravity force is called

(a) Reynold number 
(b) Froude number 
(c) Mach number 
(d) Euler number. 

Ans:  (b) Froude number

 

Q15. The square root of the ratio of inertia force to force due to compressibility is known as

(a) Reynold number 
(b) Froude number 
(c) Mach number 
(d) Euler number.

Ans:  (c) Mach number

 

Q16 The relation between Chezy’s constant and Manning’s constant is given by

(a) C = 1/N  m1/2 
(b) C = 1/N  m1/3 
(c) C = 1/N  m1/6 
(d) C = 1/N  m1/9.

Ans:  (c) C = 1/N  m1/6 

 

Q17. The specific energy is given by

(a) y +V2/g2
 (b) 2y +V2/g2
(c) y + V2/g
(d)P/w+z+V2/g2
where y = Depth of flow and V = Velocity of flow.

Ans:  (a) y +V2/g2

 

Q18. For a Newtonian fluid

(a) shear stress is proportional to shear strain 
(b) rate of shear stress is proportional to shear strain 
(c) shear stress is proportional to rate of shear strain 
(d) rate of shear stress is proportional to rate of shear strain.                                                                    (GATE-ME-2006)

Ans:  (c) shear stress is proportional to rate of shear strain

 

Q19. Stoke is the unit of

(a) surface tension 
(b) viscosity 
(c) kinematic viscosity 
(d) none of the above.

Ans:  (c) kinematic viscosity

 

Q20. Centre of pressure of a plane vertical surface immersed in a liquid is

(a) above the C.G. of the plane surface 
(b) at the C.G. of the plane surface 
(c) below the C.G. of the plane surface 
(d) none of the above.

Ans: (c) below the C.G. of the plane surface

 

 

 

  2    3    4    5      7    

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply