Section-6

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5    Section-6

 


HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
 
Q1. Orifices are used to measure

(a) velocity 
(b) pressure 
(c) rate of flow 
(d) none of the above. 

Ans: (c) rate of flow

 

Q2. Mouthpieces are used to measure

(a) velocity 
(b) pressure 
(c) viscosity 
(d) rate of flow.

Ans:  (d) rate of flow.

 

Q3. Notch is a device used for measuring

(a) rate of flow through pipes 
(b) rate of flow through a small channel 
(c) velocity through a pipe 
(d) velocity through a small channel. 

Ans:  (b) rate of flow through a small channel

 

Q4. The discharge through a rectangular notch is given by

(a) Q =2/3Cd × L × H5/2
(b) Q = 2/3 Cd × L × H3/2 
(c) Q = 2/3Cd × L × H5/2
(d) Q = 8/15 Cd × L × H3/2 

Ans: (b) Q = 2/3 Cd × L × H3/2 

 

Q5. The error in discharge due to the error in the measurement of head over a rectangular notch is given by

(a)dQ/Q= 5/2 dH/H
 (b)dQ/Q= 3/2 dH/H
(c)dQ/Q= 7/2 dH/H
 (d)dQ/Q= 1/2 dH/H

Ans:   (b)dQ/Q= 3/2 dH/H

 

Q6. The error in discharge due to the error in the measurement of head over a triangular notch is given by

(a)dQ/Q= 5/2 dH/H
(b)dQ/Q= 3/2 dH/H
(c) dQ/Q= 7/2 dH/H
(d)dQ/Q= 1/2 dH/H

Ans:  (a)dQ/Q= 5/2 dH/H

 

Q7. The velocity with which the water approaches a notch is called

(a) velocity of flow 
(b) velocity of approach 
(c) velocity of whirl 
(d) none of the above.

Ans:  (b) velocity of approach

 

Q8. The velocity of approach (Va) is given by

(a) Va =Discharged over notch/Area of notch
(b) Va =Discharged over notch/Area of channel
(c) Va =Discharged over notch/Heat over notch × Width of channel
(d) none of the above

Ans:  (b) Va =Discharged over notch/Area of channel

 

Q9. Cipolletti weir is a trapezoidal weir having side slope of

(a) 1 horizontal to 2 vertical 
(b) 4 horizontal to 1 vertical 
(c) 1 horizontal to 4 vertical 
(d) 1 horizontal to 3 vertical.

Ans:  (c) 1 horizontal to 4 vertical

 

Q10. The valve closure is said to be gradual if the time required to close the valve

(a) t = 2L/C
(b) t ≤2L/C
(c) t <4L/C
 (d) t >2L/C
where L = Length of pipe, C = Velocity of pressure wave.

Ans:  (c) t <4L/C

 

 

1    2    3    4      6      

Next Page
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6

 

 


 

 

Leave a Reply