HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-5
 
Q71. Study of fluid motion with the forces causing the flow is known as

(a) kinematics of fluid flow 
(b) dynamics of fluid flow 
(c) statics of fluid flow 
(d) none of the above. 

Ans: (a) kinematics of fluid flow

 

Q72. Study of fluid motion without considering the forces causing the flow is known as

(a) kinematics of fluid flow 
(b) dynamics of fluid flow 
(c) statics of fluid flow 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) kinematics of fluid flow

 

Q73. Study of fluid at rest, is known as

(a) kinematics 
(b) dynamics 
(c) statics 
(d) none of the above.

Ans:  (c) statics

 

Q74. For a sub-merged curved surface, the horizontal component of force due to static liquid is equal to

(a) weight of liquid supported by the curved surface 
(b) force on a projection of the curved surface on a vertical plane 
(c) area of curved surface × pressure at the centroid of the submerged area 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) force on a projection of the curved surface on a vertical plane

 

Q75. For a sub-merged curved surface, the component of force due to static liquid is equal to

(a) weight of the liquid supported by curved surface 
(b) force on a projection of the curved surface on a vertical plane 
(c) area of curved surface × pressure at the centroid of the sub-merged area 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) weight of the liquid supported by curved surface

 

Q76. An oil of specific gravity 0.7 and pressure 0.14 kgf/cm2 will have the height of oil as

(a) 70 cm of oil 
(b) 2 m of oil 
(c) 20 cm of oil 
(d) 10 cm of oil.

Ans:  (b) 2 m of oil

 

Q77. The range for coefficient of discharge (Cd) for a venturimeter is

(a) 0.6 to 0.7 
(b) 0.7 to 0.8 
(c) 0.8 to 0.9 
(d) 0.95 to 0.99.

Ans:  (d) 0.95 to 0.99.

 

Q78. An orifice is known as large orifice when the head of liquid from the centre of orifice is

(a) more than 10 times the depth of orifice 
(b) less than 10 times the depth of orifice 
(c) less than 5 times the depth of orifice 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) less than 10 times the depth of orifice

 

Q79. Which mouthpiece is having maximum coefficient of discharge?

(a) external mouthpiece 
(b) convergent divergent mouthpiece 
(c) internal mouthpiece 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) convergent divergent mouthpiece

 

Q80. The coefficient of discharge (Cd)

(a) for an orifice is more than that for a mouthpiece 
(b) for internal mouthpiece is more than that external mouthpiece 
(c) for a mouthpiece is more than that for an orifice 
(d) none of the above.

Ans:  (c) for a mouthpiece is more than that for an orifice

 

 

 

1    2    3    4      6    7    8

 

Back

Go to Section-6

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *