HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-5
 
Q61. Kinematic viscosity is defined as equal to

(a) dynamic viscosity × density
(b) dynamic viscosity/density 
(c) dynamic viscosity × pressure
(d) pressure × density. 

Ans:  (b) dynamic viscosity/density

 

Q62. Dynamic viscosity (μ) has the dimensions as

(a) MLT–2 
(b) ML–1T–1 
(c) ML–1T–2 
(d) M–1L–1T–1

Ans:  (b) ML–1T–1

 

Q63. Poise is the unit of

(a) mass density
(b) kinematic viscosity 
(c) viscosity
(d) velocity gradient.

Ans:  (c) viscosity

 

Q64. For a submerged body, if the centre of buoyancy coincides with the centre of gravity, the equilibrium is called

(a) stable 
(b) unstable
(c) neutral
(d) none of the above. 

Ans:  (c) neutral

 

Q65. For a submerged body, if the metacentre is below the centre of gravity, the equilibrium is called

(a) stable 
(b) unstable 
(c) neutral 
(d) none of the above. 

Ans:  (d) none of the above

 

Q66. The metacentric height (GM) experimentally is given as

(a) GM = W tan θ/wx
(b) GM =w tan θ/W× x
(c) GM = wx/W tan θ
(d) GM = Wx/w tan θ
where w = Movable weight, W = Weight of floating body including w, θ = Angle of tilt.

Ans:  (c) GM = wx/W tan θ

 

Q67. The necessary condition for the flow to be steady is that

(a) the velocity does not change from place to place 
(b) the velocity is constant at a point with respect to time 
(c) the velocity changes at a point with respect to time 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) the velocity is constant at a point with respect to time

 

Q68. The necessary condition for the flow to be uniform is that

(a) the velocity is constant at a point with respect to time 
(b) the velocity is constant in the flow field with respect to space 
(c) the velocity changes at a point with respect to time 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) the velocity is constant in the flow field with respect to space

 

Q69. The flow in the pipe is laminar if

(a) Reynold number is equal to 2500 
(b) Reynold number is equal to 4000 
(c) Reynold number is more than 2500 
(d) None of the above.

Ans:  (d) None of the above.

 

Q70. Vorticity is given by

(a) two times the rotation 
(b) 1.5 times the rotation 
(c) three times the rotation
(d) equal to the rotation.

Ans:  (a) two times the rotation

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply