HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-5
 
Q51. The increase of temperature

(a) increases the viscosity of a liquid 
(b) decreases the viscosity of a liquid 
(c) decreases the viscosity of a gas 
(d) increases the viscosity of a gas. 

Ans:(b) decreases the viscosity of a liquid 

(d) increases the viscosity of a gas.

 

Q52. Stoke is the unit of

(a) surface tension 
(b) viscosity 
(c) kinematic viscosity 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) kinematic viscosity

 

Q53. The multiplying factor for converting one poise into MKS unit of dynamic viscosity is

(a) 9.81 
(b) 98.1 
(c) 981 
(d) 0.981.

Ans:  (b) 98.1

 

Q54. The capillary rise or fall of a liquid is given by

(a) h =σ θcos/4ρ gd
 (b) h =4σ θcos/ρgd
(c) h =8σ θcos/ρgd
(d) none of the above.

Ans:   (b) h =4σ θcos/ρgd

 

Q55. The centre of pressure for a plane vertical surface lies at a depth of

(a) half the height of the immersed surface 
(b) one-third the height of the immersed surface 
(c) two-third the height of the immersed surface 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) two-third the height of the immersed surface

 

Q56. The inlet length of a venturimeter

(a) is equal to the outlet length 
(b) is more than the outlet length 
(c) is less than the outlet length 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) is less than the outlet length

 

Q57. Flow of a fluid in a pipe takes place from

(a) higher level to lower level 
(b) higher pressure to lower pressure 
(c) higher energy to lower energy 
(d) none of the above.

Ans:  (c) higher energy to lower energy

 

Q58. The metacentric height (GM) is given by

(a) GM = BG –I/V
 (b) GM =V/I– BG 
(c) GM =I/V– BG 
(d) none of the above.

Ans:  (c) GM =I/V– BG

 

Q59. For a submerged body, if the centre of buoyancy is above the centre of gravity, the equilibrium is called

(a) stable 
(b) unstable 
(c) neutral 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) stable

 

Q60. For a submerged body, if the centre of buoyancy is below the centre of gravity, the equilibrium is called

(a) stable 
(b) unstable 
(c) neutral 
(d) none of the above.

Ans:  (b) unstable

 

 

 

1    2      4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *