HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-5
 
Q41. An ideal fluid is defined as the fluid which

(a) is compressible 
(b) is incompressible 
(c) is incompressible and non-viscous (inviscid) 
(d) has negligible surface tension. 

Ans: (c) is incompressible and non-viscous (inviscid)

 

Q42. Newton’s law of viscosity states that

(a) shear stress is directly proportional to the velocity 
(b) shear stress is directly proportional to velocity gradient 
(c) shear stress is directly proportional to shear strain 
(d) shear stress is directly proportional to the viscosity. 

Ans:  (b) shear stress is directly proportional to velocity gradient

 

Q43. A Newtonian fluid is defined as the fluid which

(a) is incompressible and non-viscous 
(b) obeys Newton’s law of viscosity 
(c) is highly viscous 
(d) is compressible and non-viscous.

Ans:  (b) obeys Newton’s law of viscosity
 

 

Q44. Surface tension has the units of

(a) force per unit area 
(b) force per unit length 
(c) force per unit volume 
(d) none of the above. 

Ans: (b) force per unit length

 

Q45. The gases are considered incompressible when Mach number is

(a) equal to 1.0 
(b) equal to 0.50 
(c) more than 0.3 
(d) less than 0.2. 

Ans:  (d) less than 0.2.

 

Q46. Kinematic viscosity (ν) is equal to

(a) μ × ρ
(b)μ/ρ
(c) ρ/μ
(d) none of the above.

Ans:  (b)μ/ρ

 

Q47. Hydrostatic law of pressure is given as

(a) ∂p/∂z= ρg 
(b) ∂p/∂z= 0 
(c)∂p/∂z= z
(d) ∂p/∂z= constant.

Ans:  (a) ∂p/∂z= ρg

 

Q48. The relation between surface tension (σ) and difference of pressure (Δp) between the inside and outside of a liquid droplet is given as

(a) Δp = σ/4d
(b) Δp = σ/2d
(c) Δp = 4σ/d
(d) Δp = σ/d

Ans:  (d) Δp = σ/d

 

Q49. For a soap bubble, the surface tension (σ) and difference of pressure (Δp) are related as

(a) Δp = σ/4d
 (b) Δp = σ/2d
(c) Δp = 4σ/d
 (d) Δp = 8σ/d

Ans:   (d) Δp = 8σ/d

 

Q50. For a liquid jet, the surface tension (σ) and difference of pressure (Δp) are related as

(a) Δp = σ/4d
(b) Δp = σ/2d
(c) Δp = 4σ/d
 (d) Δp = 2σ/d

Ans:  (d) Δp = 2σ/d

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6

 

 


 

 

Leave a Reply