HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-5
 
Q31. A submerged body will be in stable equilibrium if the

(a) centre of buoyancy B is below the centre of gravity G 
(b) centre of buoyancy B coincides with G 
(c) centre of buoyancy B is above the metacentre M 
(d) centre of buoyancy B is above G. 

Ans: (d) centre of buoyancy B is above G.

 

Q32. The metacentric height of a floating body is

(a) the distance between metacentre and centre of buoyancy 
(b) the distance between the centre of buoyancy and centre of gravity 
(c) the distance between metacentre and centre of gravity 
(d) none of the above.

Ans: (c) the distance between metacentre and centre of gravity

 

Q33. Centre of pressure of a plane surface immersed in a liquid is

(a) above the centre of gravity of the plane surface 
(b) at the centre of gravity of the plane surface 
(c) below the centre of gravity of the plane surface 
(d) none of the above. 

Ans: (c) below the centre of gravity of the plane surface 

 

Q34. The resultant hydrostatic force acts through a point known as

(a) centre of gravity 
(b) centre of buoyancy 
(c) centre of pressure 
(d) none of the above.

Ans:  (c) centre of pressure

 

Q35. Gauge pressure at a point is equal to

(a) absolute pressure plus atmospheric pressure 
(b) absolute pressure minus atmospheric pressure 
(c) vacuum pressure plus absolute pressure 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) vacuum pressure plus absolute pressure

 

Q36. Atmospheric pressure head in terms of water column is

(a) 7.5 m 
(b) 8.5 m 
(c) 9.81 m 
(d) 10.30 m.

Ans:  (d) 10.30 m.

 

Q37. For floating body, if the metacentre is above the centre of gravity, the equilibrium is called

(a) stable 
(b) unstable 
(c) neutral 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) stable

 

Q38. For a floating body, if the metacentre is below the centre of gravity, the equilibrium is called

(a) stable 
(b) unstable 
(c) neutral 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) unstable

 

Q39. For a floating body, if the metacentre coincides with the centre of gravity, the equilibrium is called

(a) stable 
(b) unstable 
(c) neutral 
(d) none of the above.

Ans:  (c) neutral

 

Q40. Pitot-tube is used for measurement of

(a) pressure 
(b) flow 
(c) velocity at a point 
(d) discharge.

Ans: (c) velocity at a point

 

 

 

    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply