HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-5
 
Q21. For a floating body, the buoyant force passes through the

(a) centre of gravity of the body 
(b) centre of gravity of the submerged part of the body 
(c) metacentre of the body 
(d) centroid of the liquid displaced by the body. 

Ans:  (c) metacentre of the body

 

Q22. The condition of stable equilibrium for a floating body is

(a) the metacentre M coincides with the centre of gravity G 
(b) the metacentre M is below centre of gravity G 
(c) the metacentre M is above centre of gravity G 
(d) the centre of buoyancy B is above centre of gravity G.

Ans:  (b) the metacentre M is below centre of gravity G

 

Q23. When the fluid is at rest, the shear stress is

(a) maximum 
(b) zero 
(c) unpredictable 
(d) none of the above.

Ans:  (b) zero

 

Q24. For submerged curved surface, the vertical component of the hydrostatic force is

(a) mass of the liquid supported by the curved surface 
(b) weight of the liquid supported by the curved surface 
(c) the force of the projected area of the curved surface on vertical plane 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) weight of the liquid supported by the curved surface

 

Q25. Manometer is a device used for measuring

(a) velocity at a point in a fluid 
(b) pressure at a point in a fluid 
(c) discharge of a fluid 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) pressure at a point in a fluid

 

Q26. Differential manometers are used for measuring

(a) velocity at a point in a fluid 
(b) pressure at a point in a fluid 
(c) difference of pressure between two points 
(d) none of the above.

Ans:  (c) difference of pressure between two points

 

Q27. Pascal’s law states that pressure at a point is equal in all direction in

(a) a liquid at rest 
(b) a fluid at rest 
(c) a laminar flow 
(d) a turbulent flow. 

Ans:  (b) a fluid at rest

 

Q28. The hydrostatic law

states that rate of increase of pressure in a vertical direction
(a) is equal to density of the fluid 
(b) is equal to specific weight of the fluid 
(c) is equal to weight of the fluid 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) is equal to specific weight of the fluid

 

Q29. Fluid statics deals with the following forces

(a) viscous and gravity forces 
(b) viscous and gravity forces 
(c) gravity and pressure forces 
(d) surface tension and gravity forces.

Ans:  (c) gravity and pressure forces

 

Q30. For a floating body, if centre of buoyancy is above the centre of gravity, the equilibrium is called

(a) stable 
(b) unstable 
(c) neutral 
(d) none of the above.

Ans:  (d) none of the above.

 

 

 

  2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply