HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-5
 
Q11. Bernoulli’s equation is derived making assumptions that

(a) the flow is uniform, steady and incompressible 
(b) the flow is non-viscous, uniform and steady 
(c) the flow is steady, non-viscous, incompressible and irrotational 
(d) none of the above.

Ans: (c) the flow is steady, non-viscous, incompressible and irrotational

 

Q12. If the velocity in a fluid flow does not change with respect to length of direction of flow, it is called

(a) steady flow 
(b) uniform flow 
(c) incompressible flow 
(d) rotational flow. 

Ans: (c) incompressible flow

 

Q13. If the velocity in a fluid flow changes with respect to length of direction of flow, it is called

(a) unsteady flow 
(b) compressible flow 
(c) irrotational flow 
(d) none of the above. 

Ans: (d) none of the above.

 

Q14. If the density of a fluid is constant from point to point in a flow region, it is called

(a) steady flow 
(b) incompressible flow 
(c) uniform flow 
(d) rotational flow.

Ans: (b) incompressible flow

 

Q15 Bernoulli’s theorem deals with the law of conservation of

(a) mass 
(b) momentum 
(c) energy 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) energy

 

Q16. Continuity equation deals with the law of conservation of

(a) mass 
(b) momentum 
(c) energy 
(d) none of the above. 

Ans: (a) mass

 

Q17. Irrotational flow means

(a) the fluid does not rotate while moving 
(b) the fluid moves in straight lines 
(c) the net rotation of fluid-particles about their mass centres is zero 
(d) none of the above.

Ans:  (c) the net rotation of fluid-particles about their mass centres is zero

 

Q18. The point, through which the buoyant force is acting, is called

(a) centre of pressure 
(b) centre of gravity 
(c) centre of buoyancy 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) centre of buoyancy

 

Q19. The point, through which the weight is acting, is called

(a) centre of pressure 
(b) centre of gravity 
(c) centre of buoyancy 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) centre of gravity

 

Q20. The point, about which a floating body, starts oscillating when the body is tilted is called

(a) centre of pressure 
(b) centre of buoyancy 
(c) centre of gravity 
(d) metacentre.

Ans:  (d) metacentre.

 

 

 

1    2      4    5    6      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply