Section-5

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5    Section-6

 


HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
 
Q1. The term V2/2g is known as

(a) kinetic energy 
(b) pressure energy 
(c) kinetic energy per unit weight 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) kinetic energy per unit weight

 

Q2. The term p/ρg is known as

(a) kinetic energy per unit weight 
(b) pressure energy 
(c) pressure energy per unit weight 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) pressure energy per unit weight

 

Q3. The term Z is known as

(a) potential energy 
(b) pressure energy 
(c) potential energy per unit weight 
(d) none of the above.

Ans:  (c) potential energy per unit weight

 

Q4. If the density of a fluid changes from point to point in a flow region, it is called

(a) steady flow 
(b) unsteady flow 
(c) non-uniform flow 
(d) compressible flow. 

Ans:  (d) compressible flow

 

Q5. If the fluid particles move in straight lines and all the lines are parallel to the surface, the flow is called

(a) steady 
(b) uniform 
(c) compressible 
(d) laminar. 

Ans:  (d) laminar.

 

Q6. If the fluid particles move in a zigzag way, the flow is called

(a) unsteady 
(b) non-uniform 
(c) turbulent 
(d) incompressible.

Ans:  (c) turbulent

 

Q7. The flow rate through a circular pipe is measured by

(a) Pitot-tube 
(b) Venturi-meter 
(c) Orifice-meter 
(d) None of the above. 

Ans:  (b) Venturi-meter 
(c) Orifice-meter

 

Q8. If the velocity, pressure, density etc., do not change at a point with respect to time, the flow is called

(a) uniform 
(b) incompressible 
(c) non-uniform 
(d) steady. 

Ans:  (d) steady.

 

Q9. If the velocity, pressure, density etc., change at a point with respect to time, the flow is called

(a) uniform 
(b) compressible 
(c) unsteady 
(d) incompressible.

Ans:  (c) unsteady

 

Q10. The relation between tangential velocity (v) and radius (r) is given by

(a) V × r = constant for forced vortex 
(b) V/r = constant for forced vortex 
(c) V × r = constant for free vortex 
(d) V/r = constant for free vortex.

Ans:  (b) V/r = constant for forced vortex

(c) V × r = constant for free vortex

 

 

 

1    2    3    4    5        8

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6


 

 


 

 

Leave a Reply