HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-4

 

Q71. The loss of pressure head for the laminar flow through pipes varies

(a) as the square of velocity 
(b) directly as the velocity 
(c) as the inverse of the velocity 
(d) none of the above. 

Ans: (b) directly as the velocity

 

Q72. For the laminar flow through a pipe, the shear stress over the cross-section

(a) varies inversely as the distance from the centre of the pipe 
(b) varies directly as the distance from the surface of the pipe 
(c) varies directly as the distance from the centre of the pipe 
(d) remains constant over the cross-section.

Ans: (c) varies directly as the distance from the centre of the pipe

 

Q73. The ratio of actual velocity of a jet of water at veena-contracta to the theoretical velocity is known as

(a) coefficient of discharge 
(b) coefficient of velocity 
(c) coefficient of contraction 
(d) coefficient of viscosity. 

Ans:  (b) coefficient of velocity

 

Q74. The ratio of actual discharge of a jet of water to its theoretical discharge is known as

(a) coefficient of discharge 
(b) coefficient of velocity 
(c) coefficient of contraction 
(d) coefficient of viscosity. 

Ans: (a) coefficient of discharge

 

Q75. The ratio of the area of the jet of water at veena-contracta to the area of orifice is known as

(a) coefficient of discharge 
(b) coefficient of velocity 
(c) coefficient of contraction 
(d) coefficient of viscosity.

Ans:  (c) coefficient of contraction

 

Q76. The difference in pressure head, measured by a mercury water differential manometer for a 20 m difference of mercury level will be

(a) 2.72 m 
(b) 2.52 m 
(c) 2.0 m 
(d) 0.2 m. 

Ans:  (c) 2.0 m

 

Q77. The difference in pressure head, measured by a mercury-oil differential manometer for a 20 cm difference of mercury level will be (sp. gr. of oil = 0.8)

(a) 2.72 m of oil 
(b) 2.52 m of oil 
(c) 3.20 m of oil 
(d) 2.0 m of oil. 

Ans:  (c) 3.20 m of oil

 

Q78. Pitot-tube is used to measure

(a) discharge 
(b) average velocity
(c) velocity at a point 
(d) pressure at a point.

Ans:  (c) velocity at a point

 

Q79. Venturimeter is used to measure

(a) discharge 
(b) average velocity 
(c) velocity at a point 
(d) pressure at a point. 

Ans:  (a) discharge

 

Q80. Orifice-meter is used to measure

(a) discharge 
(b) average velocity 
(c) velocity at a point 
(d) pressure at a point.

Ans:  (a) discharge

 

 

 

 

1    2    3    4    5      7    8

 

Back

Go To Section-5

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *