HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-4
 
Q41. Indicator diagram shows for one complete revolution of crank the

(a) variation of kinetic head in the cylinder 
(b) variation of pressure head in the cylinder 
(c) variation of kinetic and pressure head in the cylinder 
(d) none of the above. 

Ans: (b) variation of pressure head in the cylinder

 

Q42. Air vessel in a reciprocating pump is used

(a) to obtain a continuous supply of water at uniform rate 
(b) to reduce suction head 
(c) to increase the delivery head 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) to obtain a continuous supply of water at uniform rate

 

Q43. The work saved by fitting as air vessel to a single acting reciprocating pump is

(a) 39.2% 
(b) 84.8% 
(c) 48.8% 
(d) 92.3%.

Ans: (b) 84.8%

 

Q44. Hydraulic ram is a pump which works

(a) on the principle of water-hammer 
(b) on the principle of centrifugal action 
(c) on the principle of reciprocating action 
(d) none of the above. 

Ans: (a) on the principle of water-hammer

 

Q45. Hydraulic coupling is a device used for

(a) transmitting same torque to the driven shaft 
(b) transmitting increased torque to the driven shaft 
(c) transmitting decreased torque to the driven shaft 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) transmitting same torque to the driven shaft

 

Q46. Torque converter is a device used for

(a) transmitting same torque to the driven shaft 
(b) transmitting increased torque to the driven shaft 
(c) transmitting decreased torque to the driven shaft 
(d) transmitting increased or decreased torque to the driven shaft. 

Ans:  (d) transmitting increased or decreased torque to the driven shaft.

 

Q47 Capacity of a hydraulic accumulator is given as equal to

(a) pressure of water supplied by pump × volume of accumulator 
(b) pressure of water × area of accumulator 
(c) pressure of water × stroke of the ram of accumulator 
(d) none of the above.

Ans:  (a) pressure of water supplied by pump × volume of accumulator

 

Q48. For low head and high discharge, the suitable turbine is

(a) Pelton 
(b) Francis 
(c) Kaplan 
(d) None of the above. 

Ans: (c) Kaplan

 

Q49. For high head and low discharge, the suitable turbine is

(a) Pelton 
(b) Francis 
(c) Kaplan 
(d) None of the above.

Ans: (a) Pelton

 

Q50. A trapezoidal channel will be most efficient if

(a) three sides of trapezoidal are equal 
(b) three sides of trapezoidal are unequal 
(c) three sides of trapezoidal section are tangential to the semi-circle described on the water line 
(d) none of the above.

Ans:  (c) three sides of trapezoidal section are tangential to the semi-circle described on the water line

 

 

 

  2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply