Hydraulics and fluid mechanics mcq-44

HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-4
 
Q31. A turbine is called reaction turbine if at the inlet of the turbine the total energy is

(a) kinematic energy only 
(b) kinetic energy and pressure energy 
(c) pressure energy only 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) kinetic energy and pressure energy

 

Q32. Tick mark the correct statement

(a) Pelton wheel is a reaction turbine 
(b) Pelton wheel is a radial flow turbine 
(c) Pelton wheel is an impulse turbine 
(d) None of the above. 

Ans:  (c) Pelton wheel is an impulse turbine

 

Q33. Francis turbine is

(a) an impulse turbine 
(b) a radial flow impulse turbine 
(c) an axial flow turbine 
(d) a reaction radial flow turbine.

Ans:  (d) a reaction radial flow turbine.

 

Q34. Operating characteristic curves of a turbine means

(a) curves drawn at constant speed 
(b) curves drawn at constant efficiency 
(c) curves drawn at constant head 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) curves drawn at constant speed

 

Q35. Muschel curves means

(a) curves at constant head 
(b) curves at constant speed 
(c) curves at constant efficiency 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) curves at constant efficiency

 

Q36. Governing of a turbine means

(a) the head is kept constant under all condition of working 
(b) the speed is kept constant under all conditions 
(c) the discharge is kept constant under all conditions 
(d) none of the above.

Ans:  (b) the speed is kept constant under all conditions

 

Q37. Specific speed of a pump is the speed at which a pump runs when

(a) head developed is unity and discharge is one cubic metre 
(b) head developed is unity and shaft horse power is also unity 
(c) discharge is one cubic metre and shaft horse power is unity 
(d) none of the above.

Ans:  (a) head developed is unity and discharge is one cubic metre

 

Q38. Cavitation will take place if the pressure of the flowing fluid at any point is

(a) more than vapour pressure of the fluid 
(b) equal to vapour pressure of the fluid 
(c) is less than vapour pressure of the fluid 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) is less than vapour pressure of the fluid

 

Q39. Cavitation can take place in case of

(a) Pelton Wheel 
(b) Francis Turbine 
(c) Reciprocating pump 
(d) Centrifugal pump. 

Ans:  (b) Francis Turbine (d) Centrifugal pump.

 

Q40. Tick mark the correct statement

(a) Centrifugal pump convert mechanical energy into hydraulic energy by sucking liquid into chamber. 
(b) Reciprocating pumps convert mechanical energy into hydraulic energy by means of centrifugal force. 
(c) Centrifugal pumps convert mechanical energy into hydraulic energy by means of centrifugal force. 
(d) Reciprocating pumps convert hydraulic energy into mechanical energy. 

Ans:  (c) Centrifugal pumps convert mechanical energy into hydraulic energy by means of centrifugal force.

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply