HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-4

 

Q21The force exerted by a jet of water on a stationary vertical plate in the direction of jet is given by

(a) Fx = ρAV2 sin2 θ 
(b) Fx = ρAV2 [1 + cos θ] 
(c) Fx= ρAV2 
(d) none of the above.

Ans: (c) Fx= ρAV2

 

Q22. The force exerted by a jet of water on a stationary inclined plate in the direction of jet is given by

(a) Fx = ρAV2 
(b) Fx = ρAV2 sin2 θ 
(c) Fx = ρAV2[1 + cos θ] 
(d) Fx = ρAV2[1 + sin θ]. 

Ans: (d) Fx = ρAV2[1 + sin θ].
 

 

Q23. The force exerted by a jet of water on a stationary curved plate in the direction of jet is equal to

(a) ρAV2 
(b) ρAV2 sin2 θ 
(c) ρAV2 (1 + cos θ) 
(d) ρAV2 [1 + sin θ]. 

Ans:  (c) ρAV2 (1 + cos θ)

 

Q24. The force exerted by a jet of water having velocity V on a vertical plate, moving with a velocity u is given by

(a) Fx = ρA(V – u)2 sin2 θ 
(b) Fx = ρA(V – u)2 
(c) Fx = ρA(V – u)2 [1 + cos θ] 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) Fx = ρA(V – u)2

 

Q25. The force exerted by a jet of water having velocity V on a series of vertical plates moving with velocity u is given by

(a) Px = ρAV2 
(b) Fx = ρA(V – u)2 
(c) Fx = ρAVu 
(d) none of the above.

Ans: (a) Px = ρAV2

 

Q26. Efficiency, of the jet of water having velocity V and striking a series of vertical plates moving with a velocity u, is maximum when

(a) u = 2V 
(b) u = V/2
(c) u =3V/2
 (d) u = 4V/3 .

Ans: (b) u = V/2

 

Q27. For a series of curved radial vanes, the work done per second per unit weight is equal to

(a) 1/gVw1u2 + Vw2u2

 (b) 1/g[V1u1 + V2u2

(c) 1/g[Vw1u2 ± Vw2u2]

(d) none of the above. 

Ans:  (c) 1/g[Vw1u2 ± Vw2u2]

 

Q28. The net head (H) on the turbine is given by

(a) H = Gross Head + Head lost due to friction 
(b) H = Gross Head – Head lost due to friction 
(c) H = Gross Head +V2/g2– Head lost due to friction. 
(d) none of the above.

Ans:  (b) H = Gross Head – Head lost due to friction

 

Q29. The relation between hydraulic efficiency (ηh ), mechanical efficiency (ηm ) and overall

efficiency (η0) is
(a) ηh = η0 × ηm
 (b) η0 = ηh × ηm
(c) η0 = ηmh
(d) none of the above. 

Ans:   (b) η0 = ηh × ηm

 

Q30. A turbine is called impulse if at the inlet of the turbine

(a) total energy is only kinetic energy 
(b) total energy is only pressure energy 
(c) total energy is the sum of kinetic energy and pressure energy 
(d) none of the above.

Ans: (a) total energy is only kinetic energy

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply