HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-4
 
Q11. The square root of the ratio of inertia force to pressure force is known as

(a) Reynold number 
(b) Froude number 
(c) Mach number 
(d) Euler number. 

Ans: (d) Euler number.
 

 

Q12. Model analysis of pipes flow are based on

(a) Reynold number 
(b) Froude number 
(c) Mach number 
(d) Euler number.

Ans: (a) Reynold number

 

Q13. The drag on a sphere (FD) for Reynolds number less than 0.2 is given by

(a) FD = 5πμDU 
(b) FD = 3πμDU 
(c) FD = 2πμDU 
(d) FD= πμDU. 

Ans:  (b) FD = 3πμDU

 

Q14. The skin friction drag on a sphere (for Reynolds number less than 0.2) is equal to

(a) one-third of the total drag 
(b) half of the total drag 
(c) two-third of the total drag 
(d) none of the above. 

Ans:(c) two-third of the total drag

 

Q15. The pressure drag on a sphere (for Reynolds number less than 0.2) is equal to

(a) one-third of the total drag 
(b) half of the total drag 
(c) two-third of the total drag 
(d) none of the above.

Ans: (a) one-third of the total drag

 

Q16. Equation of state is expressed as

(a) pρ = RT 
(b)p/ρ= RT 
(c) ρ/p= RT 
(d) p/ρ= R/T
where p = Absolute pressure, T = Absolute temperature, R = Gas constant, ρ = Density of gas.

Ans: (b)p/ρ= RT

 

Q17. The continuity equation in differential form is

(a) dA/A+dV/V+ dρ/ρ= 0 
(b) AdA + VdV + ρdρ = 0 
(c) A/dA+ V/dV+ ρ/dρ= Constant
(d) dA/A +dV/V +dρ/ρ= Constant.

Ans: (a) dA/A+dV/V+ dρ/ρ= 0

 

Q18. Mach angle (α) is given by

(a) sin α = V/C
(b) sin α = VC 
(c) sin α = C/V
(d) sin α = 1/VC

Ans:  (c) sin α = C/V

 

Q19. A pump is defined as a device which converts

(a) hydraulic energy into mechanical energy 
(b) mechanical energy into hydraulic energy 
(c) kinetic energy into mechanical energy 
(d) none of the above.

Ans:  (b) mechanical energy into hydraulic energy

 

Q20. A turbine is a device which converts

(a) hydraulic energy into mechanical energy 
(b) mechanical energy into hydraulic energy 
(c) kinetic energy into mechanical energy 
(d) electrical energy into mechanical energy.

Ans:  (a) hydraulic energy into mechanical energy

 

.

 

1    2      4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply