Section-4

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5    Section-6

 


HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
 
Q1. Hydraulic gradient line (H.G.L.) represents the sum of

(a) pressure head and kinetic head 
(b) kinetic head and datum head 
(c) pressure head, kinetic head and datum head 
(d) pressure head and datum head. 

Ans: (d) pressure head and datum head.

 

Q2. Total Energy Line (T.E.L.) represents the sum of

(a) pressure head and kinetic head 
(b) kinetic head and datum head 
(c) pressure head and datum head 
(d) pressure head, kinetic head and datum head.

Ans:  (d) pressure head, kinetic head and datum head.

 

Q3. The pressure rise (pi) due to water hammer, when valve is closed gradually is equal to

(a) ρLV
(b) ρLV/t
(c) ρt/VL
(d)ρ/LVt
where t = Time required to close the valve.

Ans:  (b) ρLV/t

 

Q4. The valve closure is said to be sudden if the time required to close the valve

(a) t = 2L/C
 (b) t <2L/C
(c) t >2L/C
(d) none of the above 
where C = Velocity of pressure wave produced, and L = Length of pipe.

Ans: (b) t <2L/C

 

Q5. Euler’s number is the ratio of

(a) inertia force to pressure force 
(b) inertia force to elastic force 
(c) inertia force to gravity force 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) inertia force to pressure force

 

Q6. Models are known undistorted model, if

(a) the prototype and model are having different scale ratios 
(b) the prototype and model are having same scale ratio 
(c) model and prototype are kinematically similar 
(d) none of the above. 

Ans: (b) the prototype and model are having same scale ratio 

 

Q7. Geometric similarity between model and prototype means

(a) the similarity of discharge 
(b) the similarity of linear dimensions 
(c) the similarity of motion
  (d) the similarity of forces.

Ans: (b) the similarity of linear dimensions

 

Q8. Reynold number is expressed as

(a) Re =ρμL/V
(b) Re =VμL/ρ
(c) Re = ρVL/μ
(d) Re=V × L/ν

Ans: (c) Re = ρVL/μ

 

 Q9. Mach number (M) is given by

(a) M = C/V
(b) M = V × C 
(c) M = V/C
(d) none of the above. 

Ans: (c) M = V/C

 

Q10. The ratio of inertia force to viscous force is known as

(a) Reynold number 
(b) Froude number 
(c) Mach number 
(d) Euler number.

Ans: (a) Reynold number

 

 

 

1    2      4    5    6    7    8

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

 

Leave a Reply