HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-3
 
Q61. Terminal velocity of a falling body is equal to

(a) the maximum velocity with which body will fall 
(b) the maximum constant velocity with which body will fall 
(c) half of the maximum velocity 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) the maximum constant velocity with which body will fall

 

Q62 When a falling body has attained terminal velocity, the weight of the body is equal to

(a) drag force minus buoyant force 
(b) buoyant force minus drag force 
(c) drag force plus the buoyant force 
(d) none of the above. 

Ans: (c) drag force plus the buoyant force

 

Q63. The tangential velocity of ideal fluid at any point on the surface of the cylinder is given by

(a) uθ = 1/2 U sin θ 
(b) uθ = U sin θ 
(c) uθ = 1/2 U sin θ 
(d) none of the above.

Ans:  (c) uθ = 1/2 U sin θ

 

Q64. Total drag on a body is the sum of

(a) pressure drag and velocity drag 
(b) pressure drag and friction drag 
(c) friction drag and velocity drag 
(d) none of the above. 

Ans: (b) pressure drag and friction drag

 

Q65. A body is called stream-lined body when it is placed in a flow and the surface of the body

(a) coincides with the streamlines 
(b) does not coincide with the streamlines 
(c) is perpendicular to the streamlines 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) coincides with the streamlines

 

Q66. A body is called bluff body if the surface of the body

(a) coincides with the streamlines 
(b) does not coincide with the streamlines 
(c) is very smooth 
(d) none of the above.

Ans:  (b) does not coincide with the streamlines

 

Q67. Drag force is expressed mathematically as

(a) FD = 1/2 ρU2 × CD × A 

 

(b) FD = 1/2 ρU2 × CD × A 

 

(c) FD = 2ρU2 × CD × A 

 

(d) none of the above. 

Ans:  (a) FD = 1/2 ρU2 × CD × A

 

Q68 Lift force (FL) is expressed mathematically as

(a) FL = 1/2 ρU2 × CL

 

(b) FL = 1/2 ρU2 × CL × A 

 

(c) FL = 2ρU2 × CL × A 

 

(d) FL = ρU2 × CL × A.

Ans:  (b) FL = 1/2 ρU2 × CL × A

 

Q69. Model analysis of free surface flows are based on

(a) Reynolds number 
(b) Froude number 
(c) Mach number 
(d) Euler number. 

Ans:  (b) Froude number

 

Q70. Model analysis of aeroplanes and projectile moving at super-sonic speed are based on

(a) Reynold number 
(b) Froude number 
(c) Mach number 
(d) Euler number.

Ans:  (c) Mach number

 

 

 

1    2    3    4      6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *