HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-3
 
Q41. For sub-sonic flow, if the area of flow increases

(a) velocity is constant 
(b) velocity increases 
(c) velocity decreases 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) velocity decreases

 

Q42. For super-sonic flow, if the area of flow increases, then

(a) velocity decreases 
(b) velocity increases 
(c) velocity is constant 
(d) none of the above.

Ans:  (b) velocity increases
 

 

Q43. The depth of flow at which specific energy is minimum is called

(a) normal depth 
(b) critical depth 
(c) alternate depth 
(d) none of the above.

Ans:  (b) critical depth

 

Q44. For a circular channel, the wetted perimeter is given by

(a) Rθ/2
(b) 3Rθ 
(c) 2Rθ 
(d) Rθ 
where R = Radius of circular channel and θ = Half the angle subtended by the water surface
at the centre.

Ans:  (c) 2Rθ

 

Q45. A most economical section is one which for a given cross-sectional area, slope of bed (i) and co-efficient of resistance has

(a) maximum wetted perimeter 
(b) maximum discharge 
(c) maximum depth of flow 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) maximum discharge

 

Q46. Specific speed of a turbine is defined as the speed of the turbine which

(a) produces unit power at unit head 
(b) produces unit power at unit discharge 
(c) delivers unit discharge at unit head 
(d) delivers unit discharge at unit power.

Ans:  (a) produces unit power at unit head

 

Q47.The drag force exerted by a fluid on a body immersed in the fluid is due to

(a) pressure and viscous force
(b) pressure and gravity forces
(c) pressure and turbulence forces
(d) none of the above.

Ans:  (a) pressure and viscous force

 

Q48. The thickness of laminar boundary layer at a distance x from the leading edge over a flat plate varies as

(a) x4/5 
(b) x1/2 
(c) x1/5 
(d) x3/5

Ans:  (b) x1/2

 

Q49. The thickness of turbulent boundary layer at a distance x from the leading edge over a flat plate varies as

(a) x4/5 
(b) x1/2 
(c) x1/5
(d) x3/5

Ans:  (a) x4/5

 

Q50. The separation of boundary layer takes place in case of

(a) negative pressure gradient 
(b) positive pressure gradient 
(c) zero pressure gradient 
(d) none of the above.

Ans:  (b) positive pressure gradient

 

 

 

1    2      4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply