HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-3
 
Q31. The discharge through a rectangular channel is maximum when

(a) m = d/3
(b) m =d/2
(c) m = 2d 
(d) m =3d/2
where m = Hydraulic mean depth, d = Depth of flow.

Ans:  (b) m =d/2

 

Q32. If the Froude number in open channel flow is equal to 1.0, the flow is called

(a) critical flow 
(b) streaming flow 
(c) shooting flow 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) critical flow

 

Q33. If the Froude number in open channel flow is more than 1.0, the flow is called

(a) critical flow 
(b) streaming flow 
(c) shooting flow 
(d) none of the above.

Ans:  (c) shooting flow

 

Q34. The flow in open channel is laminar if the Reynold number is

(a) 2000 
(b) less than 2000 
(c) less than 500 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) less than 500

 

Q35. The flow in open channel is turbulent if the Reynold number is

(a) 2000 
(b) more than 2000 
(c) more than 4000 
(d) 4000. 

Ans:  (b) more than 2000

 

Q36. If the Froude number in open channel flow is less than 1.0, the flow is called

(a) critical flow 
(b) super-critical 
(c) sub-critical 
(d) none of the above.

Ans:  (c) sub-critical

 

Q37. Super-sonic flow means

(a) Mach number = 1.0 
(b) Mach number = 1.0 
(c) Mach number > 1.0 
(d) None of the above. 

Ans:  (c) Mach number > 1.0

 

Q38. Sonic-flow means

(a) Mach number < 1.0 
(b) Mach number = 1.0 
(c) Mach number > 1.0 
(d) None of the above. 

Ans:  (b) Mach number = 1.0

 

Q39. In sonic-flow, the disturbances, created by a projectile, moves

(a) along the projectile 
(b) ahead of the projectile 
(c) behind the projectile 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) along the projectile
 

 

Q40. In super-sonic flow, the projectile (which creates disturbances) moves

(a) ahead of the disturbances 
(b) along the disturbances 
(c) behind the disturbances 
(d) none of the above.

Ans:  (a) ahead of the disturbances
 

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply