HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-3
 
Q21. Draft tube is used for discharging water from the exit of

(a) an impulse turbine 
(b) a Francis turbine 
(c) a Kaplan turbine 
(d) a Pelton wheel. 

Ans: (b) a Francis turbinec) a Kaplan turbine

 

Q22. Specific speed of a turbine is defined as the speed at which the turbine runs when

(a) working under unit head and discharging one litre per second 
(b) working under unit head and develops unit horse power 
(c) develops unit horse power and discharges on litre per second 
(d) none of the above.

Ans:  (b) working under unit head and develops unit horse power

 

Q23. Kaplan turbine is

(a) an impulse turbine 
(b) a radial flow impulse turbine 
(c) an axial flow reaction turbine 
(d) a radial flow reaction turbine. 

Ans:  (c) an axial flow reaction turbine

 

Q24 Jet ratio (m) is defined as the ratio of

(a) diameter of jet of water to diameter of Pelton wheel 
(b) velocity of vane to the velocity of jet of water 
(c) velocity of flow of the jet of water 
(d) diameter of Pelton wheel to diameter of the jet of water.

Ans:  (d) diameter of Pelton wheel to diameter of the jet of water.

 

Q25. Hydraulic efficiency of a turbine is defined as the ratio of

(a) power available at the inlet of turbine to power given by water to the runner 
(b) power at the shaft of the turbine to power given by water to the runner 
(c) power at the shaft of the turbine to the power at the inlet of turbine 
(d) none of the above. 

Ans:  (d) none of the above.
 

 

Q26. Mechanical efficiency of a turbine is the ratio of

(a) power at the inlet to the power at the shaft of turbine 
(b) power at the shaft to the power given to the runner 
(c) power at the shaft to power at the inlet of turbine 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) power at the shaft to the power given to the runner

 

Q27. The overall efficiency of a turbine is the ratio of

(a) power at the inlet of turbine to the power at the shaft 
(b) power at the shaft to the power given to the runner 
(c) power at the shaft to the power at the inlet of turbine 
(d) none of the above.

Ans:  (c) power at the shaft to the power at the inlet of turbine

 

 

Q28. The discharge through a trapezoidal channel is maximum when

(a) half of top width = sloping side 
(b) top width = half of sloping side 
(c) top width = 1.5 × sloping side 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) half of top width = sloping side

 

Q29. The maximum velocity through a circular channel takes place when depth of flow is equal to

(a) 0.95 times the diameter 
(b) 0.5 times the diameter 
(c) 0.81 times the diameter 
(d) 0.3 times the diameter. 

Ans:  (c) 0.81 times the diameter

 

Q30. The maximum discharge through a circular channel takes place when depth of flow is equal to

(a) 0.95 times the diameter 
(b) 0.3 times the diameter 
(c) 0.81 times the diameter 
(d) 0.5 times the diameter.

Ans:  (a) 0.95 times the diameter

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply