HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs
Section-3
 
Q11 Mechanical efficiency (ηmech.) of a centrifugal pump is given by

(a) (power at the impeller)/shaft power 
(b) shaft power/power at the impeller 
(c) power possessed by water/power at the impeller 
(d) power possessed by water/shaft power. 

Ans: (a) (power at the impeller)/shaft power

 

Q12 To produce a high head by multistage centrifugal pumps, the impellers are connected

(a) in parallel 
(b) in series 
(c) in parallel and in series both 
(d) none of the above. 

Ans: (b) in series

 

Q13. To discharge a large quantity of liquid by multistage centrifugal pump, the impellers are connected

(a) in parallel 
(b) in series 
(c) in parallel and in series 
(d) none of the above.

Ans:  (a) in parallel

 

Q14 Tick mark the correct statement

(a) Curves at constant speed are called main characteristic curves. 
(b) Curves at constant head are called main characteristic curves. 
(c) Curves at constant efficiency are called operating characteristic curves. 
(d) Curves at constant efficiency are called main characteristic curves. 

Ans:  (b) Curves at constant head are called main characteristic curves.

 

Q15. Main characteristic curve of a turbine means

(a) curves at constant speed 
(b) curves at constant efficiency 
(c) curves at constant head 
(d) none of the above.

Ans:  (c) curves at constant head

 

Q16. Unit speed is the speed of a turbine when it is working

(a) under unit head and develops unit power 
(b) under unit head and discharge one m3/sec 
(c) under unit head 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) under unit head

 

Q17. Unit discharge is the discharge of a turbine when

(a) the head on turbine is unity and it develops unit power 
(b) the head on turbine is unity and it moves at unit speed 
(c) the head on the turbine is unity 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) the head on the turbine is unity

 

Q18. Unit power is the power developed by a turbine when

(a) head on turbine is unity and discharge is also unity 
(b) head = one metre and speed is unity 
(c) head on turbine is unity 
(d) none of the above.

Ans:  (c) head on turbine is unity

 

Q19. Maximum efficiency of a series of vertical plates is

(a) 66.67% 
(b) 33.33% 
(c) 50% 
(d) 80%.

Ans:  (c) 50%

 

Q20. The speed ratio for Pelton wheel varies from

(a) 0.45 to 0.50 
(b) 0.6 to 0.7 
(c) 0.3 to 0.4 
(d) 0.8 to 0.9.

Ans:  (a) 0.45 to 0.50

 

 

 

1    2    3    4    5      7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply