HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

SECTION-2

Q71. Run-away speed of a Pelton wheel means

(a) full load speed 
(b) no load speed 
(c) no load speed with no governor mechanism 
(d) none of the above. 

Ans: (c) no load speed with no governor mechanism

 

Q72. Spouting velocity means

(a) actual velocity of jet 
(b) ideal velocity of jet 
(c) half of ideal velocity of jet 
(d) none of the above. 

Ans: (b) ideal velocity of jet

 

Q73. Surge tank in a pipe line is used to

(a) reduce the loss of head due to friction in pipe 
(b) make the flow uniform in pipe 
(c) relieve the pressure due to water hammer 
(d) none of the above. 

Ans: (c) relieve the pressure due to water hammer

 

Q74. Hydraulic ram is a device used for

(a) storing energy of a water in the form of pressure energy 
(b) increasing pressure intensity of water 
(c) lifting small quantity of water to a greater height by means of large quantity of water falling through small height 
(d) none of the above.

Ans:  (c) lifting small quantity of water to a greater height by means of large quantity of water falling through small height

 

Q75. Hydraulic accumulator is a device used for

(a) lifting heavy weights 
(b) storing the energy of a fluid in the form of pressure energy 
(c) increasing the pressure intensity of a fluid 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) storing the energy of a fluid in the form of pressure energy

 

Q76. Hydraulic intensifier is a device used for

(a) storing energy of a fluid in the form of pressure energy 
(b) increasing pressure intensity of a fluid 
(c) transmitting power from one shaft to another 
(d) none of the above.

Ans: (b) increasing pressure intensity of a fluid

 

Q77. The work saved by fitting an air vessel to a double acting reciprocating pump is

(a) 39.2% 
(b) 84.8% 
(c) 48.8% 
(d) 92.3%. 

Ans:  (a) 39.2%

 

Q78. The pressure, at which separation takes place, is known separation pressure or separation pressure head. For water, the limiting value of separation pressure head is

(a) 2.5 m (abs.) 
(b) 7.5 m (abs.) 
(c) 10.3 m (abs.) 
(d) 5 m (abs.). 

Ans:  (a) 2.5 m (abs.)

 

Q79 During suction stroke of a reciprocating pump, the separation may take place

(a) at the end of suction stroke 
(b) in the middle of suction stroke 
(c) in the beginning of suction stroke 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) in the beginning of suction stroke

 

Q80. During delivery stroke of a reciprocating pump, the separation may take place

(a) at the end of delivery stroke 
(b) in the middle of delivery stroke 
(c) in the beginning of the delivery stroke 
(d) none of the above.

Ans: (a) at the end of delivery stroke

 

 

 

    2      3      4          6      7      8

Back

Go to Section-3

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply