HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

SECTION-2

Q61. The hydraulic depth of a channel is equal to

(a) D = A × T 
(b) D =A/T
(c) D = 1/AT
 (d) D = T/A
where A = Area of flow and T = Top width.

Ans: (b) D =A/T

 

Q62. If the depth of flow along the length of the channel is variable, then flow is known as

(a) laminar 
(b) uniform 
(c) non-uniform 
(d) steady. 

Ans:  (c) non-uniform

 

Q63. If the velocity at a section of a channel is constant with respect to time, then the flow in the channel is known as

 

(a) uniform 
(b) laminar 
(c) steady 
(d) unsteady. 

Ans:  (c) steady

 

Q64. If the velocity at a section of a channel is variable with respect to time, then the flow in the channel is known as

(a) uniform 
(b) laminar 
(c) steady 
(d) unsteady.

Ans: (d) unsteady.

 

Q65. The value of specific weight for water in S.I. units is equal to

(a) 981 N/m3 
(b) 98.1 N/m3 
(c) 9810 N/m3
(d) 1000 N/m3

,Ans:  (c) 9810 N/m3

 

Q66. The angle of contact (θ) between water and glass tube in case of capillary rise is equal to

(a) 0° 
(b) 90° 
(c) 128° 
(d) 150°. 

Ans:  (a) 0°

 

Q67. The angle of contact (θ) between mercury and glass tube in case of capillary depression is

(a) 0° 
(b) 90° 
(c) 128° 
(d) 150°. 

Ans:  (c) 128°

 

Q68. Numerical value of gauge pressure is

(a) more than absolute pressure 
(b) less than absolute pressure 
(c) equal to the absolute pressure 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) less than absolute pressure

 

Q69. Hydraulic mean depth is given by

(a) P/A
 (b)A/P
(c) A × P 
(d)1/AP
where A = Area and P = Wetted perimeter.

Ans: (b)A/P

 

Q70. For a superonic flow, velocity increases

(a) with the decrease of area of flow 
(b) with the increase of area of flow 
(c) when area of flow is constant 
(d) none of the above.

Ans:   (b) with the increase of area of flow

 

 

 

1          3      4          6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *