HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

SECTION-2

Q51. If angle subtended at the centre of the circular channel by free surface of water is ‘2θ’, then wetted perimeter is given by,

(a) P = R × θ 
(b) P = 2Rθ 
(c) P = 4Rθ 
(d) P = 3Rθ.

Ans: (b) P = 2Rθ

 

Q52. The area of flow of a trapezoidal channel is given by

(a) A = (b + 2nd) × d 
(b) A = (b + nd) × d 
(c) A = (2b + nd) × d 
(d) A = (b + nd) × 2d 
where b = Width, d = Depth, and n = Side slope of the channel.

Ans:  (b) A = (b + nd) × d

 

Q53. Which one of the following is a dimensionless constant?

(a) Chezy’s constant 
(b) Manning’s constant 
(c) Reynolds number 
(d) none of the above. 

Ans: (c) Reynolds number 

 

Q54. The dimensions of the Chezy’s constant is given by

(a) L1/2 T1/2 
(b) L1/2 T3/4 
((c) L1/2 T–1
(d) LT1/2

Ans:  (c) L1/2 T1 

 

Q55. Manning’s formula is used for finding …… in a channel.

(a) rate of flow 
(b) velocity 
(c) hydraulic mean depth 
(d) slope.

Ans: (b) velocity

 

Q56. Chezy’s formula is used for finding …… in a channel.

(a) velocity 
(b) discharge 
(c) slope 
(d) hydraulic mean depth. 

Ans: (a) velocity

 

Q57. If the depth of flow in a channel is varying slowly, then the flow is known as

(a) G.V.F. 
(b) R.V.F. 
(c) P.V.F. 
(d) M.V.F. 

Ans:  (a) G.V.F.

 

Q58. If the depth of flow in a channel is varying rapidly, then the flow is known as

(a) G.V.F. 
(b) R.V.F. 
(c) P.V.F. 
(d) M.V.F. 

Ans: (b) R.V.F.

 

Q59. For sub-critical flow in a channel

(a) Fe = 1 
(b) Fe > 1 
(c) Fe< 1 
(d) none of the above.
where Fe = Froude number.

Ans: (c) Fe< 1

 

Q60. Hydraulic mean depth is given by

(a) m =P/A
(b)A/P
(c) m = A × P 
(d) 1/AP

Ans:  (b)A/P

 

 

 

1      2      3      4      5      6          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply