HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

SECTION-2

Q41. The velocity of flow, corresponding to critical depth is known as

(a) maximum velocity 
(b) minimum velocity 
(c) critical velocity 
(d) average velocity. 

Ans: (c) critical velocity

 

Q42. Hydraulic jump will take place if depth of flow is

(a) more than critical depth 
(b) equal to critical depth 
(c) less than critical depth 
(d) two times the critical depth. 

Ans:  (c) less than critical depth

 

Q43. A circular channel will have maximum velocity if depth of flow is equal to

(a) diameter of circular channel 
(b) 0.81 times the diameter of circular channel 
(c) 0.75 times the diameter of circular channel 
(d) 0.625 times the diameter of circular channel. 

Ans:  (b) 0.81 times the diameter of circular channel

 

Q44. The rate of flow through a circular channel will be maximum if depth of flow is equal to

(a) diameter of circular channel 
(b) 0.95 times the dia. of circular channel 
(c) 0.81 times the dia. of circular channel 
(d) 0.75 times the dia. of circular channel. 

Ans:  (b) 0.95 times the dia. of circular channel

 

Q45. The total energy of flowing water in a channel with respect to bed of channel is known as

(a) total energy 
(b) specific energy 
(c) hydraulic gradient 
(d) mechanical energy.

Ans:  (b) specific energy

 

Q46. Critical depth is the depth of water at which

(a) specific energy is maximum 
(b) specific energy is minimum 
(c) specific energy is zero 
(d) specific energy is one plus minimum specific energy.

Ans:  (b) specific energy is minimum

 

Q47. A section of a channel is most efficient if the discharge through the channel is maximum for a given

(a) area of flow 
(b) surface resistance 
(c) slope of the bed of channel 
(d) all of the above. 

Ans:  (d) all of the above.

 

Q48. A rectangular channel will be most efficient if depth of flow is equal to

(a) width of the channel 
(b) twice the width of the channel 
(c) half the width of channel 
(d) one-quarter width of channel. 

Ans:  (c) half the width of channel

 

Q49. For the most efficient rectangular channel, the hydraulic mean depth should be equal to

(a) depth of flow 
(b) half of depth of flow 
(c) twice the depth of flow 
(d) one-quarter depth of flow. 

Ans: (b) half of depth of flow

 

Q50 A trapezoidal channel will be most efficient if length of sloping side is equal to

(a) twice the top width 
(b) top width 
(c) half of the top width 
(d) one-quarter of top width.

Ans:  (c) half of the top width

 

 

 

1              4      5      6          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6 

 


 

Leave a Reply