HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

SECTION-2

 

Q31. Dynamic viscosity of most of the gases with rise in temperature

(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remain unaffected
(d) Unpredictable

Ans: (a) Increases

Q32. Atmospheric pressure at ground level is approximately :            [SSC JE 27 SEPTEMBER 2019, SHIFT-1]

(a) 1 kgf/cm2

(b) 1 N/m2
(c) 1 dyne/m2

(d) 1 N

Ans: (a) 1 kgf/cm2

Q33. A piece of metal of specific gravity 7 floats in mercury of specific gravity 13.6. What fraction of its volume is under mercury?

(a) 0.5
(b) 0.4
(c) 0.515
(d) 0.5

Ans: (c) 0.515

Q34. The velocity at which the flow changes from laminar flow to turbulent flow is called

(a) Critical velocity
(b) Velocity of approach
(c) Sub-sonic velocity
(d) Super-sonic velocity

Ans: (a) Critical velocity

Q35. Determine the total pressure on a circular plate of diameter 1.5 m which is placed vertically in water in such a way that the center of plate is 3 m below the surface of water.                 
[SSC JE 27 SEPTEMBER 2019, SHIFT-1]

(a) 52.002 N

(b) 52002.81 N
(c) 5200.281 N

(d) 520.028 N

Ans: (b) 52002.81 N

F = sgAh
= 1000 × 9.81 × π/4×1.52 × 3
= 51980.7 N

Q36. Center of pressure compared to e.g. is

(a) Above it
(b) Below it
(c) At same point
(d) Above or below depending on area of body

Ans: (b) Below it

Q37. The rise of liquid along the walls of a revolving cylinder about the initial level is __________ the depression of the liquid at the axis of rotation.

(a) Same as
(b) Less than
(c) More than
(d) None of these

Ans: (a) Same as

Q38. According to Darcy’s formula, the loss of head due to friction in the pipe is (where f = Darcy’s coefficient, l = Length of pipe, v = Velocity of liquid in pipe, and d = Diameter of pipe)

(a) flv²/2gd
(b) flv²/gd
(c) 3flv²/2gd
(d) 4flv²/2gd

Ans: (d) 4flv²/2gd

Q39. Hot wire anemometer is used to measure

(a) Pressure in gases
(b) Liquid discharge
(c) Pressure in liquids
(d) Gas velocities

Ans: (d) Gas velocities

Q40. The total pressure force on a plane area is equal to the area multiplied by the intensity of pressure at the Centroid, if

 

(a) The area is horizontal
(b) The area is vertical
(c) The area is inclined
(d) All of the above

Ans: (d) All of the above

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6
 

 


 

Leave a Reply