HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

SECTION-2

Q21. The right limb of simple U-tube manometer containing mercury is open to atmosphere while the left limb is connected to a pipe in which fluid of specific gravity 0.9 is flowing. The center of the pipe is 12 cm below the level of mercury in the right limb. Find the pressure of fluid in the pipe if the difference of mercury level in two limbs is 20 cm.                      SSC JE 27 SEPT. 2019, SHIFT-1

(a) 2597 N/cm2

(b) 2590 N/cm2
(c) 25.97 N/cm2

(d) 2.597 N/cm2

Ans:(d) 2.597 N/cm2

ρ = 13600 × 9.81 × 0.2 – 900 × 9.81 × .12
ρ = 25623.72 N/m2
ρ = 2.57 N/cm2

Q22. For manometer, a better liquid combination is one having

(a) Higher surface tension
(b) Lower surface tension
(c) Surface tension is no criterion
(d) High density and viscosity

Ans: (a) Higher surface tension

Q23. According to Bernoulli’s equation for steady ideal fluid flow

(a) Principle of conservation of mass holds
(b) Velocity and pressure are inversely proportional
(c) Total energy is constant throughout
(d) The energy is constant along a streamline but may vary across streamlines

Ans: (d) The energy is constant along a streamline but may vary across streamlines

Q24. The velocity of jet of water travelling out of opening in a tank filled with water is proportional to

(a) Head of water (h)
(b) h²
(c) V/T
(d) h/2

Ans: (c) V/T

Q25. The vapour pressure over the concave surface is

(a) Less man the vapour pressure over the plane surface
(b) Equal to the vapour pressure over the plane surface
(c) Greater than the vapour pressure over the plane surface
(d) Zero

Ans: (a) Less man the vapour pressure over the plane surface

Q26. A tank of uniform cross-sectional area (a) containing liquid upto height (H1) has an orifice of cross-sectional area (a) at its bottom. The time required to bring the liquid level from H1 to H2 will be

(a) 2A × √H₁/Cd × a × √(2g)
(b) 2A × √H₂/Cd × a × √(2g)
(c) 2A × (√H₁ – √H₂)/Cd × a × √(2g)
(d) 2A × (√H3/2 – √H3/2)/Cd × a × √(2g)

Ans: (c) 2A × (√H₁ – √H₂)/Cd × a × √(2g)

Q27. The Newton’s law of resistance is based on the assumption that the

(a) Planes of the body are completely smooth
(b) Space around the body is completely filled with the fluid
(c) Fluid particles do not exert any influence on one another
(d) All of the above

Ans:(d) All of the above

Q28. The loss of head due to friction in a pipe of uniform diameter in which a viscous flow is taking place, is (where RN = Reynold number)

(a) 1/RN
(b) 4/RN
(c) 16/RN
(d) 64/RN

Ans: (c) 16/RN

Q29. A flow through an expanding tube at constant rate is called

(a) Steady uniform flow
(b) Steady non-uniform flow
(c) Unsteady uniform flow
(d) Unsteady non-uniform flow

Ans: (b) Steady non-uniform flow

Q30. The loss of head due to viscosity for laminar flow in pipes is (where d = Diameter of pipe, l = Length of pipe, v = Velocity of the liquid in the pipe, μ = Viscosity of the liquid, and w = Specific weight of the flowing liquid)

(a) 4μvl/wd2
(b) 8μvl/wd2
(c) 16μvl/wd2
(d) 32μvl/wd2

Ans: (d) 32μvl/wd2

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6
 

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *