HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS OBJECTIVE AND MCQs

SECTION-2

Q11. In an ideal fluid flow, the :                                           SSC JE 27 SEPT. 2019, SHIFT-1

(a) pressure is equal everywhere.
(b) pressure increases linearly with depth.
(c) Viscosity is zero.
(d) surface tension forces are zero.

Ans: (c) Viscosity is zero.

Q12. If the surface of liquid is convex, men

(a) Cohesion pressure is negligible
(b) Cohesion pressure is decreased
(c) Cohesion pressure is increased
(d) There is no cohesion pressure

Ans: (c) Cohesion pressure is increased

Q13. For a body floating in a liquid the normal pressure exerted by the liquid acts at

(a) Bottom surface of the body
(b) C.G. of the body
(c) Metacentre
(d) All points on the surface of the body

Ans: (d) All points on the surface of the body

Q14. The specific gravity of a liquid is 2.5. Assuming g = 9.8 m/s2, the mass of 1 litre of the liquid is :
                                            SSC JE 27 SEPT. 2019, SHIFT-1

(a) 1.0 kg

(b) 9.8 kg
(c) 24.5 kg

(d) 2.5 kg

Ans: (c) 24.5 kg

Weight of liquid = m.g

(m = Density × Volume)
= 2.5 × 9.8 × 1
= 24.5 kg

Q15. The torque required to overcome viscous resistance of a footstep bearing is (where μ = Viscosity of the oil, N = Speed of the shaft, R = Radius of the shaft, and t = Thickness of the oil film)

(a) μπ²NR/60t
(b) μπ²NR²/60t
(c) μπ²NR³/60t
(d) μπ²NR₎/60t

Ans: (d) μπ²NR₎/60t

Q16. When a tube of smaller diameter is dipped in water, the water rises in the tube with an upward __________ surface.

(a) Concave
(b) Convex
(c) Plane
(d) None of these

Ans: (a) Concave

Q17. Center of buoyancy is the

(a) Centroid of the displaced volume of fluid
(b) Center of pressure of displaced volume
(c) Does not exist
(d) None of the above

Ans: (a) Centroid of the displaced volume of fluid

Q18. The atmospheric pressure with rise in altitude decreases

(a) Linearly
(b) First slowly and then steeply
(c) First steeply and then gradually
(d) Unpredictable

Ans: (b) First slowly and then steeply

Q19. Non uniform flow occurs when

(a) The direction and magnitude of the velocity at all points are identical
(b) The velocity of successive fluid particles, at any point, is the same at successive periods of time
(c) Velocity, depth, pressure, etc. change from point to point in the fluid flow.
(d) The fluid particles move in plane or parallel planes and the streamline patterns are identical in each plane

Ans: (c) Velocity, depth, pressure, etc. change from point to point in the fluid flow.

Q20. When a body is immersed wholly or partially in a liquid, it is lifted up by a force equal to the weight of liquid displaced by the body. This statement is called

(a) Pascal’s law
(b) Archimedes‟s principle
(c) Principle of floatation
(d) Bernoulli’s theorem

Ans: (b) Archimedes‟s principle

 

1      2      3      4      5      6      7      8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-1

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-2

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-3

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-4

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-5

 

Hydraulics and Fluid mechanics MCQ-Section-6
 

 


 

Leave a Reply