Industrial engineering mcq are given below:

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

 


Q1. Break-even analysis consists of

(a) fixed cost

(b) variable cost

(c) fixed and variable costs

(d) operation costs

 

Ans: (c) fixed and variable costs

 

 

Q2. Break-even analysis shows profit when

(a) sales revenue > total cost

(b) sales revenue = total cost

(c) sales revenue < total cost

(d) variable cost < fixed cost

 

Ans: (a) sales revenue > total cost

 

 

Q3. The break-even point represents

(a) the most economical level of operation of any industry

(b) the time when unit can run without i loss and profit

(c) time when industry will undergo loss

(d) the time when company can make maximum profits

 

Ans: (c) time when industry will undergo loss

 

 

Q4. Basic tool in work study is

(a) graph paper

(b) process chart

(c) planning chart

(d) stop watch

 

Ans: (d) stop watch

 

 

Q5. What does symbol ‘D’ imply in work study

(a) inspection

(b) transport

(c) delay temporary storage

(d) permanent storage

 

Ans: (c) delay temporary storage

 

 

Q6.  If a worker gets a daily wage of Rs HA, then according to Rowan plan, his maximum daily earnings can be

(a) 2 HA

(b) 1.33 HA

(c) 1.5 HA

(d) 1.15 HA

 

Ans: (a) 2 HA

 

 

Q7. The linear programming techniques can be applied successfully to industries like

(a) iron and steel

(b) food processing

(c) oil and chemical

(d) all of the above.

 

Ans: (d) all of the above.

 

 

Q8. Replacement studies are made on the following basis:

(a) annual cost method

(b) rate of return method

(c) total life average method

(d) any one of the above.

 

Ans: (d) any one of the above.

 

 

Q9. Which of the following depreciation system ensures that the interest be charged on the cost of machine asset every year on the book value, but the rate of depreciation every year remains constant

 

(a) sinking fund method

(b) straight line method

(c) A-B-C charging method

(d) annuity charging method

 

Ans: d annuity charging method

 

 

Q10. PMTP (predetermined motion time systems) include

(a) MTM (method time measurement)

(b) WFS (work factor systems)

(c) BNTS (basic motion time study)

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 


 

1      2      3          5              8    

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Industrial Engg. and Production Management MCQ
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4

 


Go to Home Page

Leave a Reply