SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

  

HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

Q1.  Sensible heat is the heat required to

(a) change vapour into liquid

(b) change liquid into vapour

(c) increase the temperature of a liquid of vapour

(d) convert water into steam and superheat it

Ans: (c) increase the temperature of a liquid of vapour

Q2. Heat transfer in liquid and gases takes place by

(a) conduction

(b) convection

(c) radiation

(d) conduction and convection

Ans: (b) convection

Q3. Thermal conductivity of air with rise in temperature

(a) increases

(b) decreases

(c) remains constant

(d) may increase or decrease depending on temperature

Ans: (a) increases

Q4. Which of the following has least value of conductivity

(a) glass

(b) water

(c) plastic

(d) air.

Ans: (d) air.

Q5. Thermal conductivity of a material may be defined as the

(a) quantity of heat flowing in one second through one cm cube of material when opposite faces are maintained at a temperature difference of 1°C

(b) quantity of heat flowing in one second through a slab of the material of area one cm square, thickness 1 cm when its faces differ in temperature by 1°C

(c) heat conducted in unit time across unit area through unit thickness when a temperature difference of unity is maintained between opposite faces

(d) all of the above

Ans:(d) all of the above

Q6. Heat transfer takes place by the process of

(a) conduction 
(b) convection 
(c) radiation 
(d) all of the above.

Ans:(d) all of the above.

 

Q7. The heat transfer takes place according to

(a) first law of thermodynamics 
(b) Zeroth law of thermodynamics 
(c) second law of thermodynamics 
(d) Fourier’s law. 

Ans:(c) second law of thermodynamics

 

Q8. The basic law of heat conduction is called

(a) Newton’s law of cooling 
(b) Fourier’s law 
(c) Kirchhoff’s law 
(d) Stefan’s law. 

Ans:(b) Fourier’s law

 

Q9. The rate of heat transfer from a solid surface to a fluid is obtained from

(a) Newton’s law of cooling 
(b) Fourier’s law 
(c) Kirchhoff’s law 
(d) Stefan’s law. 

Ans:(a) Newton’s law of cooling

 

Q10. Fourier’s law is based on assumption that

(a) heat flow through a solid is one-dimensional 
(b) heat flow is in steady-state
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above.

Ans:(c) both (a) and (b)

 

1

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 


 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply