SECTION-3

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

  

HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

Q1. The insulation ability of an insulator with the presence of moisture would

(a) increase

(b) decrease

(c) may increase/decrease depending on temperature and thickness of insulation 

(d) remain unaffected

Ans: (b) decrease

Q2. Which of the following is expected to have highest thermal conductivity

(a) steam

(b) solid ice

(c) melting ice

(d) water

Ans: (b) solid ice

Q3. Which of the following has maximum value of thermal conductivity

(a) aluminium

(b) steel

(c) brass

(d) copper

Ans: (a) aluminium

Q4. Moisture would find its way into insulation by vapour pressure unless it is prevented by

(a) high thickness of insulation

(b) high vapour pressure

(c) less thermal conductivity insulator

(d) a vapour seal

Ans: (d) a vapour seal

Q5. Thermal diffusivity is

(a) a dimensionless parameter

(b) function of temperature

(c) used as mathematical model

(d) a physical property of the material

Ans: (d) a physical property of the material

Q6. Sensible heat factor (SHF) is defined as the ratio of

(a) latent heat to sensible heat 
(b) sensible heat to latent heat 
(c) latent heat to total heat 
(d) sensible heat to total heat.

Ans:(d) sensible heat to total heat.

 

Q7. If the critical temperature of a refrigerant is very near the condensing temperature, the power requirements are

(a) small 
(b) large 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) large

 

Q8. The critical temperature of ammonia as compared to that of Freon-22 is

(a) low 
(b) high 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) high

 

Q9. A refrigerant should have the freezing temperature

(a) below –35°C 
(b) above –35°C 
(c) at –35°C 
(d) none of the above.

Ans:(a) below –35°C

 

Q10. The boiling point of Freon-22 is

(a) –40.8°C 
(b) –29.8°C 
(c) –33.3°C 
(d) –78.5°C.

Ans:(a) –40.8°C

 

 

1      2                5          7       8

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *