SECTION-1

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

  

HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

Q1. When heat is transferred form hot body to cold body, in a straight line, without affecting the intervening medium, it is referred as heat transfer by

(a) convection 

(b) conduction

(c) radiation

(d) conduction and convection

Ans: (c) radiation

Q2. When heat is Transferred by molecular collision, it is referred to as heat transfer by

(a) conduction

(b) convection

(c) scattering 

(d) radiation

Ans: (b) convection

Q3. Heat is closely related with

(a) energy 

(b) liquids

(c) temperature

(d) entropy

Ans: (c) temperature

Q4. Metals are good conductors of heat because

(a) their atoms collide frequently

(b) their atoms-are relatively far apart

(c) they contain free electrons

(d) they have high density

Ans: (a) their atoms collide frequently

Q5. Which of the following is a case of steady state heat transfer

(a) I.C. engine

(b) air preheaters

(c) heating of building in winter

(d) none of the above

Ans: (d) none of the above.

 

Q6. The value of Prandtl number for air is about

(a) 0.1 
(b) 0.4 
(c) 0.7 
(d) 1.1. 

Ans:(c) 0.7

 

Q7. Heat transfer by radiation is encountered least in

(a) boiler furnace 
(b) insulated steam pipe 
(c) electric bulb 
(d) nuclear reactor.

Ans:(b) insulated steam pipe

 

Q8. A convergent duct produces

(a) acceleration in both subsonic and supersonic flow 
(b) deceleration in both subsonic and supersonic flow 
(c) acceleration in subsonic and deceleration in supersonic flow 
(d) deceleration in subsonic and acceleration in supersonic flow. 

Ans:(d) deceleration in subsonic and acceleration in supersonic flow.

 

Q9. Which one of the following statements is not true in the context of thermal radiations?

(a) thermal radiations are electromagnetic waves 
(b) thermal radiations travel in free space with a velocity 3 × 108 m/s 
(c) all bodies emit thermal radiations at all temperatures 
(d) thermal radiations are not reflected from a mirror.

Ans:(d) thermal radiations are not reflected from a mirror.

 

Q10. The constant wet bulb lines are non-uniformly spaced and inclined sloping down towards the right of psychrometric diagram and follow very closely the lines of

(a) constant volume 
(b) constant relative humidity 
(c) constant enthalpy 
(d) constant moisture content.

Ans:(c) constant enthalpy 

 

1          3      4      5      6       7      8

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat Transfer, RAC  MCQ – Section-1 

 

Heat Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

 

 

Leave a Reply